Израелските икономисти съобщават за значителен икономически спад, дължащ се на

...
Израелските икономисти съобщават за значителен икономически спад, дължащ се на
Коментари Харесай

Израел официално влезе в рецесия

Израелските икономисти оповестяват за забележителен стопански спад, дължащ се на продължаващия спор с палестинските съпротивителни фракции.

“ “, прочут израелски бизнес ежедневник, посочи влизането на страната във войната, като означи цялостното прекъсване на търговията. Израелската стопанска система претърпя сериозен удар заради интервенцията “ “, като единствено през първия ден на спора загубите възлизат на $3 милиарда. Някои икономисти настояват, че тази обстановка надвишава икономическото влияние на войната с Хизбула от 2006 година

В отчета на “ ” в допълнение се акцентира наближаващият завършек на втората седмица от войната, характеризираща се с на практика застой в израелската търговия. Много предприятия се борят да се задържат на повърхността, притесняват се какво ще им донесе бъдещето и не са сигурни в евентуалните обезщетения.

Базираната в Съединени американски щати компания за разбор на икономическия риск Moody’s сложи висок рейтинг А1 на Израел – нормално прелъстителен за вложителите – на изчакване поради актуалната рецесия.

Fitch Ratings също зае отрицателна позиция във връзка с икономическия статус на Израел, като по-рано през седмицата сложи кредитния им рейтинг в лист за наблюдаване.

Fitch Ratings показа угриженост в изказване, като означи, че въпреки и да не е главният сюжет, една огромна ескалация може да докара до обилни спомагателни военни разноски, необятно публикувани инфраструктурни вреди, трайна смяна в доверието на потребителите и вложителите и надлежно до доста утежняване на кредитните индикатори на Израел.

Забележително е, че нито една от огромните организации за стопански рейтинг не е понижавала до момента рейтинга на Израел вследствие на война или международна икономическа рецесия. Тези намаления биха могли да усложнят бъдещата търговия на Израел. Лихвените проценти доближиха най-високата си стойност от спора с Ливан през 2006 година насам.

Според отчет на Bloomberg шекелът се подрежда измежду най-слабо представящите се валути в света този месец, макар използването на незабавен пакет от ограничения за стимулиране на стопанската система на стойност $45 милиарда. В опит да предотврати по-нататъшно обезценяване по отношение на $, Банката на Израел се освободи от $30 милиарда ара в задгранични запаси единствено два дни след началото на спора на 9 октомври.

Този нарастващ стопански спад ускорява към този момент съществуващите уязвимости в стопанската система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР