Израелски учени направиха пробив в борбата с рака и откриха

...
Израелски учени направиха пробив в борбата с рака и откриха
Коментари Харесай

Израелски учени откриха „ахилесовата пета“ на раковите клетки

Израелски учени направиха пробив в битката с рака и откриха слабото място на злокачествените кафези с висока степен на хромозомна неустойчивост. Откритието може да помогне за използването на нови лекувания на болните от рак, написа „ Джерусалем поуст ".

Екип от откриватели, ръководени от учени от университета в Тел Авив, настояват, че са разкрили „ ахилесовата пета " на раковите кафези, което в бъдеще може да докара до създаването на напълно нов набор от лекарства и способи на лекуване на рак.

На учените от дълго време е известно, че злокачествените кафези имат необикновен брой хромозоми, споделя доктор Ури Бен-Давид от Медицинския факултет „ Саклер " в университета в Тел Авив, който управлява проучването.

Хората имат 46 хромозоми (два комплекта по 23), само че при заболяване от рак този брой се трансформира, защото по време на клетъчното разделяне се прави хромозомна сегрегация, която може да докара до феномен, наименуван анеуплоидия.

Анеуплоидията или съществуването на необикновен брой хромозоми в клетката, освен предизвиква постоянно срещани генетични нарушавания, само че е и признак на раковите кафези. Този феномен се следи при към 90% от туморите и 75% от раковите болести на кръвта.

Според Бен-Давид, това изобретение дава опция за напълно нова посока на медицински проучвания.

Учените се пробват да открият по какъв начин могат да се възползват от тази неповторима разлика сред раковите и естествените кафези, с цел да убият селективно раковите кафези.

Изследването, оповестено в научното списание „ Nature ", е извършено в лабораторията на Бен-Давид в университета в Тел Авив в съдействие с шест лаборатории в четири други страни - Съединени американски щати, Германия, Нидерландия и Италия.

„ Общото виждане е, че откакто разберем по какво анеуплоидните кафези се разграничават от естествените и открием ахилесовата им пета, това ще даде опция за селективно заличаване на раковите кафези ", изясни Бен-Давид.

Изследването има значими последствия за създаване на бъдещи лекувания на рак. В момента на стадий клинични изследвания са няколко препарата, които инхибират или забавят разделянето на хромозомите, само че учени към момента не са съумели да открият кои пациенти ще реагират на тях. Изследването на Бен-Давид допуска, че анеуплоидията може да помогне на учените да дефинират реакцията на всеки пациент към тези медикаменти.

Подробното проучване на хромозомните аномалии също може да докара до създаването на по-ефективни лекувания на рак в бъдеще, защото лекарите ще могат да вършат проби за анеуплоидия и в сходство с това да разработят нужното лекуване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР