Израелски самолети са бомбардирали Газа и Ливан в отговор на

...
Израелски самолети са бомбардирали Газа и Ливан в отговор на
Коментари Харесай

Как израелските удари срещу Ливан са свързани със събитията в Йерусалим и Сирия?

Израелски самолети са бомбардирали Газа и Ливан в отговор на палестински ракетен обстрел. В четвъртък палестинските фракции в Южен Ливан са изстреляли 34 ракети към северозападен Израел –  най-големият трансграничен бараж след войната сред Хизбула и Израел през 2006 година

В продължение на няколко часа, страховете от разгръщане на спора сред двата върли врагове, които се сблъскват на разнообразни бойни полета в Близкия изток през последните месеци, бяха повече от основателни.

Войната в сянка сред Израел и Хизбула се концентрира върху долините на Южен Ливан и небето на Северен Израел, само че този път въздушни удари бяха осъществени и в Сирия и Ирак,и даже до водите край Йемен, където Хизбула има необятно наличие.
Как стартира актуалният кръг от принуждение?
В сряда палестинските групи, измежду които и Хизбула, се разгневиха от израелската полицейска офанзива в джамията Ал-Акса в Йерусалим, третото най-свещено място в исляма. Нападението се организира на фона на възходящото принуждение на Западния бряг, съвпадащо със свещения за мюсюлманите Рамадан, с началото на еврейския празник Пасха и с образуването на най-дясното и антиарабско държавно управление в историята на Израел през декември.
Какво споделя Израел за ударите в Ливан?
Израелските отбранителни сили доста внимаваха в реториката си да не би да въвлекат Хизбула в спор, който нито една от страните не желае, изключително в този миг. Но готовността на Израел да одобри неправдоподобната позиция, че Хизбула не е знаела, или не е могла да управлява палестинския ракетен обстрел, е показателна. В противоположен случай напрежението би могло да ескалира.
Какво е Хизбула?
Хизбула е най-могъщият недържавен състезател в Близкия изток. Организацията е основана е преди към 40 години в долината Бекаа в Ливан като опора на наличието на Израел в Ливан, макар че бързо се опълчва на самото битие на своя безжалостен зложелател. Групата е финансово и политически подчинена на своя покровител, Иран, и е най-важната ръка на външнополитическата проекция на Иран в Близкия изток. Нейни членове са шиитски мюсюлмани, които районните сунитски водачи считат за предизвикателство за личните им упоритости – дотолкоз, че са подготвени да се сближат с Израел, с цел да се борят със заканите на Хизбула.
Как събитията в Сирия са свързани с рецесията?
Израел неведнъж е атакувал цели, свързани с Иран в Сирия. Иран, посредством подставени лица, в това число Хизбула и сирийската войска, постоянно употребява сирийски бази за контрабанда и депозиране на части за системи за точно ориентиране и за импорт на дронове, които биха могли да се употребяват за битка с Израел. Борбата с тези закани е  грижа на израелската войска и докара до няколко хиляди въздушни офанзиви в Сирия за последните години. Понякога членове на Хизбула са убивани, което покачва напрежението по границата. Смята се, че минимум петима членове на Хизбула са били убити в Сирия по време на въздушни удари през миналата седмица.
Какво се случва в Газа?
Палестинските фракции в Газа са подложени на напън да отговорят на насилието в Ал-Акса, като ракетите, изстреляни към Южен Израел, се считат тъкмо за това. Но  израелският отговор наподобява не предвещава разгръщане на спора.
Какво следва?
Засега опасността в Южен Ливан и Северен Израел наподобява е отминала. Израел е удовлетворен да се придържа към шарадата, че Хизбула не е взела участие в ракетните удари в четвъртък. А Хизбула няма да обърне внимание на израелските офанзиви против палестинците. Сблъсъците обаче, бяха сигнал това какъв брой близо може да бъде действителната война.

Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР