Израелската военна прокуратура е повдигнала обвинения срещу двама войници, заподозрени

...
Израелската военна прокуратура е повдигнала обвинения срещу двама войници, заподозрени
Коментари Харесай

Израел съди свои войници заради експлозив по палестинско жилище

Израелската военна прокуратура е повдигнала обвинявания против двама бойци, обвинени в хвърлянето на експлозив по палестинско жилище на окупирания Западен бряг, съобщи Асошиейтед прес.

Двамата военнослужещи са упрекнати в разработване на експлозив, преднамерено нахлуване при отежняващи виновността условия, съзнателно увреждане на имущество и разстройване на следствието.

В обвинителния акт се показва, че те са желали да отмъстят за отвличането на тялото на израелски възпитаник в размирния град Дженин.

На 22 ноември палестински бойци са отвлекли 17-годишния Тиран Феро, представител на арабското малцинство друзи, от локалната болница, където е бил настанен на лекуване след автомобилна злополука. Бащата на Феро твърди, че когато палестинците са нахлули, синът му към момента е бил жив и те са изключили животоподдържащия му уред. Според израелската войска обаче момчето към този момент е било мъртво. 

Действията на палестинските бойци разгневиха друзката общественост в Израел и в обществените мрежи се появиха видеа, на които се вижда по какъв начин друзки мъже заплашват палестинците с възмездие. Полицията заяви, че трима палестински служащи в северната част на Израел са били нападнати и вързани.

На фона на размириците, подбудени от отвличането на тялото на Феро, двамата обвинени, за които се оповестява, че са  израелски бойци от друзката общественост, са решили да създадат взривно устройство, като към тях се е включил още един военнослужещ. Те са набелязали палестинска къща, ситуирана наоколо до град Витлеем и няколко дни по-късно, когато в нея е имало доста хора, бойците са хвърлили експлозива " с желанието да причинят пожар " в жилището.

Израелската войска не оповести детайлности за броя на жертвите и размерите на нанесените вреди. Палестинските медии също не разпространиха информация за фамилията, станало обект на офанзивата. 

Подобни бързи дейности на военната прокуратура са изключителна необичайност и акцентират сериозността на случая. Правозащитни организации от дълго време настояват, че израелските военни следствия на убийства на палестинци приказват за безотговорност. По-рано този месец израелската организация отбрана на човешките права " Еш дин " сподели, че през последните пет години е имало 1260 тъжби против израелски военни по отношение на нанасяне на телесни повреди на палестинци в окупирания Западен бряг и линията Газа, като повдигнатите след това обвинявания възлизат на по-малко от един %. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР