Израелската армия съобщи в изявление, че в понеделник вечерта е

...
Израелската армия съобщи в изявление, че в понеделник вечерта е
Коментари Харесай

Израел атакува терористични цели на Хизбула в Ливан

Израелската войска заяви в изказване, че в понеделник вечерта е нанесла удари по терористични цели на Хизбула в Ливан, съобщи Франс.

Новината идва, откакто Израел на " пълномащабно нахлуване " против Ивицата Газа. Дотам се стигна след, което Хамас - паравоенна палестинска формация, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), извърши на 7 октомври против Израел.

То лиши живота на хиляди хора от двете страни и до взимането на сред 200 и 250 израелски заложници в Ивицата Газа по данни на Хамас.

От началото на войната Израел разменя удари и с Хизбула - друга военна формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз и други страни. Тя оперира на територията на Ливан, където е и съществена политическа мощ. И Хамас, и Хизбула са подкрепяни от Иран .

" Израелската войска е в развой на нанасяне на удари по военни цели на терористичната организация Хизбула на територията на Ливан ", оповестиха израелските въоръжени сили.

От 7 октомври насам при конфликтите на израелско-ливанската граница от ливанска страна са починали към 10 души, най-вече бойци, само че също по този начин публицист на Ройтерс и двама цивилни. От израелска страна са убити минимум двама души. Международната общественост се притеснява от разгръщане на спора сред Хизбула, съдружник на Хамас, и израелката войска.

По-рано в понеделник Израел стартира евакуация на хиляди поданици от 28 обитаеми места в северната част на страната.

По на юг в Тел Авив сирени за въздушна паника са принудили държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и израелския министър председател Бенямин Нетаняху да се скрият в бункер за към пет минути.

Това е втората им среща, откакто в четвъртък Блинкен посети Израел за пръв път от началото на войната, с цел да изрази поддръжката на Съединени американски щати за страната. Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да посети Израел в сряда.

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан сподели в понеделник вечерта, че остава все по-малко време за намиране на политически решения, които да предотвратят разширение на войната.

По-рано в понеделник в телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин иранският президент Ебрахим Раиси е споделил, че възможна сухопътна офанзива на израелската войска в Газа " ще докара до продължителна война на доста фронтове ", съгласно известие, изпратено от Мохамед Джамшиди, един от съветниците му.

Европейската комисия заяви, че Европейски Съюз открива филантропичен въздушен мост с Египет за транспорт на помощи за хората в Ивицата Газа. Европейски Съюз утрои филантропичната помощ за цивилните в Газа до над 75 милиона евро, отбелязва комисията.

Израелци и палестинци са в спор от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудено от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР