Израелска социоложка публикува изповедта на жени, които съжаляват, че са

...
Израелска социоложка публикува изповедта на жени, които съжаляват, че са
Коментари Харесай

Съжалявате ли, че станахте майка?

Израелска социоложка разгласява изповедта на дами, които съжаляват, че са станали майки. Дебатът, който стартира преди време, взриви Германия, оповестява уеб сайтът famili.fr.

Орна Донат – израелска социоложка, експерт по женско здраве от университета „ Бен Гурион “, разгласява проучване под заглавие: Regretting Motherhood: A sociopolitical analysis (Съжалявам за майчинството: социоополитически анализ)

В своето изследване изследователката беседва с 23 майки, пет от които към този момент са станали баби. Всички те имат едно или две деца... за което същински съжаляват.
Орна Донат дефинира възприятията им като „ страдание “ въз основа на 2 основни въпроса: „ Ако можете да върнете времето с целия опит и познания, които имате през днешния ден, ще желаете ли още веднъж да забременеете? “ и „ Според вас преимуществата на майчинството ли са повече или неудобствата? “

23-те отговора и на двата въпроса са: „ Категорично – не “.

Обсъждането в Израел завърши за към месец. Година и половина след обявата обаче дебатът се разгаря с цялостна мощ – този път в Германия. И провокира стихия, която още не е стихнала.

Защо в Германия

Защото там дамите, откакто родят, прекъсват кариерата си най-малко за 1 година, а още по-често за три.
Според последните данни на Федералното бюро по статистика 95% от младите майки вземат отпуска и тя е повече от 12 месеца. А разпределението на отговорностите в фамилията на мъжки и женски е по модел от предишното.

Жената остава натоварена с домакинските и с майчински отговорности. Това лимитира опциите ѝ за обществен живот, лишава я от по-добри доходи и от професионално израстване.

95 % от германците са на мнение, че до 3-годишна възраст детето би трябвало да се гледа от майка си у дома. А да имаш дете – това на процедура значи да пожертваш професионалната си кариера и в огромна степен и персоналния си живот. Това са част от аргументите немските дами да не желаят деца, разяснява Барбара Винкен пред Франс прес.

„ Повече от една трета от висшистките остават без деца, и това се следи като наклонност в цяла Европа.

Радостта да имаш дете в общество, което чака всичко от дамата, и в което майките разчитат само на себе си, е в действителност под въпрос “, разяснява тя.

Германия е измежду страните с минимум деца на човек от популацията и с най-ниска раждаемост в Европа и в Европейския съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР