Израелска компания използва изкуствен интелект, за да помогне на жените

...
Израелска компания използва изкуствен интелект, за да помогне на жените
Коментари Харесай

Компания персонализира дозите лекарства за жени с помощта на изкуствен интелект

Израелска компания употребява изкуствен интелект, с цел да помогне на дамите да персонализират по-ефективно медикаментите си, като е на път да вкара програмата си за по-широко обществено потребление през август, заяви израелската новинарска организация ТПС, представена от Българска телеграфна агенция.

Компанията, наречена „ Левана “, е въодушевена от жена, която страдала от синдром на хиперактивност с недостиг на вниманието и разкрила, че проблематичните модели в успеваемостта на нейните медикаменти се споделят и от други дами.

Историята на „ Левана “ стартира, когато четиригодишният наследник на доктор Илана Куортин е диагностициран със синдрома. След като ѝ споделили, че това положение е доста евентуално да се предава по завещание, майката на четири деца се подложила на тест.

Това става през 2018 година Куортин, правист с докторска степен по джендър проучвания, е диагностицирана и получава първата си рецепта за лекарството фокалин с доза от 30 мг дневно.

Лекарството е мощен стимулант на централната нервна система, който въздейства върху вниманието и държанието на индивида.

Въпреки това тя споделя: „ Забелязах, че през целия месец имаше съмнения в метода, по който лекарството ми действаше. Имаше дни, в които то действаше добре, и дни, в които като че ли въобще не го одобрявах “.

В последна сметка тя открива, че съмненията в успеваемостта на фокалин се дължат на месечния хормонален цикъл на организма ѝ.

Тя се върнала при лекаря си, който я инструктирал да трансформира дозите сред 10 и 40 мг.

„ Той сподели: „ " Пробвайте с това и вижте какви са резултатите “, спомня си Куортин.

„ Голяма част от психиатричното лекуване работи по метода на пробите и грешките, като с доста опити може да се направи пробив. Но то в действителност не е тъкмо или учредено на данни. То е доста самостоятелно и доста субективно “, разяснява тя.

Тя продължава да се среща със стотици други дами, които одобряват медикаменти за психиатрично лекуване и изпитват същите съмнения в успеваемостта на медикаментите си.

„ Тогава разбрах, че това не е единствено „ проблем на Илана “, а проблем на дамите “, отбелязва Куортин.

Защо хормоналният цикъл на дамата оказва въздействие върху успеваемостта на постоянно употребявани медикаменти за психиатрично лекуване?

Отговорът стартира с естрогена. Този хормон, изяснява Куортин, ускорява освобождението на лекарството в мозъка.

Нивата на естроген в организма на дамата се трансформират в хода на месечния цикъл, като по-високите равнища са по време на овулация, а по-ниските - по време на менструация. Но макар съмненията в равнищата на хормоните, дозата на предписаното лекарство остава непрекъсната.

„ Така че лекуването, което дамата получава, не е най-хубавото за нея, в случай че то работи през половината от времето, а през другата половина въобще не работи “, споделя Куортин, като прибавя, че това се отнася и за медикаментите, които дамите одобряват за меланхолия и тревога, болести на щитовидната жлеза, епилепсия и мигрена.

Куортин основава „ Левана “ през ноември 2022 година и е основен изпълнителен шеф на компанията.

Жените, които употребяват услугите на „ Левана “, наблюдават признаците си в сходство с данните за техните медикаменти. Компанията дава на дамите отчет, показващ резултата от медикаментите.

Използвайки изкуствен интелект за разбор на данните на дамата, можем да забележим по какъв начин работи лекарството през седмицата, през месеца, през годината. Това обрисува вълнообразна картина, която може да се употребява като инструмент за най-хубавия курс на лекуване за вас, споделя Куортин. По този въпрос тя акцентира, че „ Левана “ не употребява изкуствен интелект, с цел да размени лекарите.

„ Лекарите са тези, които предписват медикаментите и лекуването, само че им липсват данни и принадлежности за това, тъй като разчитат на годишни визити, на проби и неточности, които могат да продължат до три години “, споделя тя. „ Да сменяем този нескончаем и не изключително работлив метод – ето какво се пробва да усъвършенства „ Левана “ за женитеЍ “, прибавя Куортин.

Засега услугата е налична единствено за дами в Израел, само че с развиването на платформата нововъведението ще бъде пренесена и в други страни, твърди тя. Стотици дами са се записали, само че компанията се концентрира върху група от 50 души, като изследва всекидневно информацията за тях.

„ Левана “ има екип от създатели от 10 души, които работят в Израел и в щата Калифорния в Съединени американски щати.

Тя чака да получи утвърждение от Министерството на здравеопазването на Израел и Американската организация по храните и медикаментите. Куортин също по този начин се надява нейната платформа за изкуствен интелект да бъде подготвена за по-широка приложимост през август.

Платформата на „ Левана “ може да бъде приспособена и за мъже. Макар че равнищата на хормоните при мъжете не следват месечен цикъл като при дамите, изследванията са открили, че мъжете нормално имат 24-часови цикли на тестостерона, които могат да повлияят на настроението и държанието. Изследванията демонстрират също, че равнищата на тестостерон са най-високи през есента и най-ниски напролет.

„ От диалози научихме, че мъжете от време на време сами трансформират дозата на медикаментите си, в случай че усетят, че тя се отразява на съня или силата им “, сподели Куортин.

„ Разговаряхме с доктор от Канада, който лекуваше пациенти с меланхолия. Той сподели, че защото в Канада е доста студено през зимата, би трябвало да усилят дозата на медикаментите в този сезон, тъй като признаците тогава са по-тежки. Така че тези съмнения или цикли са налице при всеки човек “, разяснява тя.

Запитана от кое място идва името на нейната компания, Куортин споделя, че левана е еврейската дума за луна.

„ Това е цикъл, който е цялостен и се трансформира непрекъснато всеки месец “, изясни тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР