Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна

...
Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна
Коментари Харесай

Израел иска буферна зона в Газа след войната

Израел уведоми няколко арабски страни, че желае да сътвори буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, с цел да предотврати бъдещи офанзиви като част от предложенията за анклава след края на войната. Това разкриха египетски и районни източници, представени от " Ройтерс ".

Трима районни източници настояват, че Израел свързва проектите си със своите съседи Египет и Йордания, дружно с Обединените арабски емирства, които възстановиха връзките си със страната през 2020 година

Саудитска Арабия, която няма връзки с Израел и спря процеса на нормализация с посредничеството на Съединени американски щати след експлоадирането на войната в Газа на 7 октомври, също е била осведомена. Източниците не прецизират по какъв начин информацията е достигнала до Рияд, който публично няма директни канали за връзка с Израел. Неарабска Турция също е била известена за тези планове.

Инициативата не демонстрира иден завършек на офанзивата на Израел - която през вчерашния ден беше обновена след - само че разкрива, че Израел доближава оттатък откритите си арабски медиатори, като Египет или Катар, в опит да очертае следвоенна Газа.
 Израел е подготвен за по-нататъшни примирия с
Израел е подготвен за по-нататъшни примирия с " Хамас "

Напрежение в Близкия изток

Нито една арабска страна не е посочила предпочитание да полицейства или да ръководи Газа в бъдеще и множеството изрично осъдиха офанзивата на Израел, при която починаха над 15 000 души и бяха нанесени огромни опустошения по градовете в Газа. " Хамас " умъртви 1200 души при нападението си на 7 октомври и взе повече от 200 заложници.

" Израел желае тази буферна зона сред Газа и Израел от север на юг, за да попречи на " Хамас " или други екстремисти да обхванат или нападат Израел ", разясни почитан чиновник по сигурността, поискал анонимност.

Официален представител на ОАЕ не отговори непосредствено на въпрос дали Абу Даби е бил известен за буферната зона, само че съобщи: " ОАЕ ще поддържат всички бъдещи следвоенни договорености, реализирани от всички заинтригувани страни " за реализиране на непоклатимост и палестинска страна.

Запитан за проектите за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически консултант на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, разяснява: " Планът е по-подробен от това. Той се основава на тристепенен развой за времето след " Хамас ".

Очертавайки позицията на израелското държавно управление, той посочи, че трите стадия включват заличаване на " Хамас ", демилитаризиране на Газа и дерадикализация на анклава.
 Провал на договарянията в Доха за ново помирение в Газа
Провал на договарянията в Доха за ново помирение в Газа

Плаха вяра за прекъсване на огъня

" Буферна зона може да бъде част от процеса на демилитаризация ", добави Фалк. Арабските страни отхвърлиха като невъзможна задачата на Израел да унищожи " Хамас ", като означиха, че това е повече от просто една войнствена мощ, която може да бъде победена.

В предишното Израел също е обмислял въвеждането на буферна зона в Газа, само че източниците показаха, че в този момент я показва на арабските страни като част от бъдещите си проекти за сигурност за Газа. Израелските войски се изтеглиха от анклава през 2005 година

Официален представител на Съединени американски щати удостовери, че Израел е " предал " концепцията за буферна зона, без да прецизира на кого. Длъжностното лице обаче повтори и опълчването на Вашингтон на всеки проект, който понижава размера на палестинската територия.

Йордания, Египет и други арабски страни показаха опасения, че Израел желае да изтласка палестинците от Газа, като повтори отнемането на земя, което палестинците претърпяха при основаването на Израел през 1948 година Израелското държавно управление отхвърля сходна цел.
 Израелската войска разгласява карта, разделяща Газа на
Израелската войска разгласява карта, разделяща Газа на " зони за евакуация "

Цивилните бяха помолени да разпознават регионите си на престояване

Високопоставен израелски източник по сигурността удостовери, че концепцията за буферна зона се " преглежда " и добави: " В момента не е ясно какъв брой надълбоко ще бъде тя и дали може да бъде 1 км или 2 км или стотици метри (навътре в Газа) ".

Всяко нахлуване в Газа, която е дълга към 40 км и необятна сред 5 км и 12 км, би лимитирала нейните 2,3 милиона души население в още по-малка зона.

Във Вашингтон израелски чиновник съобщи, че израелското министерство на защитата обмисля " някакъв буфер за сигурност от страната на границата с Газа, тъй че " Хамас " да не може да натрупа боен потенциал покрай границата и да изненада Израел още веднъж ".

" Това е мярка за сигурност, а не политическа ", посочи служителят, поискал анонимност. " Ние не имаме намерение да останем от страната на границата с Газа ".

Досега Египет - първата арабска страна, подписала спокойно съглашение с Израел, и Катар, който няма публични връзки, само че поддържа отворени информационни канали със страната, бяха в центъра на посредническите договаряния с Израел, които се концентрираха върху, държани от " Хамас " против палестинци в израелските затвори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР