Израел удари най-големия бежански лагер в Газа с подновени въздушни

...
Израел удари най-големия бежански лагер в Газа с подновени въздушни
Коментари Харесай

Съмнения за военни престъпления, извършени от Израел?

Израел удари най-големия бежански лагер в Газа с възобновени въздушни удари в сряда, което накара чиновници на Организация на обединените нации за правата на индивида да предупредят, че насочването на огъня към гъсто обитаеми жилищни региони „ може да се равнява на военни закононарушения “. Бомби удариха лагера Джабалия за повторно в границите на два дни, разрушиха здания и десетки хора, съгласно ръководеното от Хамас здравно министерство. Агенция Франс Прес стана очевидец на големи вреди на мястото на случая, като хора трескаво се ровеха през руините, с цел да извадят окървавени жертви.

Израел сподели, че неговите бойни самолети са направили удара, ориентиран към " комплекс за командване и надзор на Хамас " и " са отстранили " неустановен брой бойци. Спасителите споделиха, че " цели фамилии " са починали, само че детайлностите не могат да бъдат доказани незабавно. Израел е блъснал над 11 000 цели в Газа от 7 октомври насам - когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха в Израел и убиха 1400 души, в това число доста цивилни, които бяха убити невъзмутимо. Много страни поддържаха правото на Израел да отвърне на удара на Хамас, само че с повишаването на броя на убитите цивилни се усилиха и рецензиите към израелската тактичност. Според здравното министерство на Газа до момента са убити 8796 поданици на линията, най-вече дами и деца. Цели квартали в Газа са изравнени. Израелските сили към този момент бяха блъснали лагера Джабалия във вторник, убивайки минимум 47 души, съгласно данни на Агенция Франс Прес.

Военни закононарушения

Организация на обединените нации осъди последните бомбени удари на Израел, присъединявайки се към хора от интернационално наказание даже от Боливия, която прекъсна дипломатическите връзки в символ на митинг. Най-висшият орган на Организация на обединените нации за правата на индивида - цитирайки " огромния брой цивилни жертви " и мащаба на разрушенията - съобщи, че има " съществени опасения, че това са непропорционални офанзиви, които могат да се равняват на военни закононарушения ". Йордания отзова своя дипломат в Израел " и осъди израелската война, която убива почтени хора в Газа ".

Израел отхвърли сходни обвинявания, заявявайки, че Хамас съзнателно употребява цивилни зони, с цел да скрие командни постове и арсенали, които се употребяват за нахлуване над израелски цивилни. Израелската войска заяви, че ударът против Джабалия във вторник е умъртвил командира на батальона на Хамас Ибрахим Биари и е разрушил под земята тунелен комплекс. Армейският представител подполковник Ричард Хехт разказа Бихари като „ цел с висока стойност “, която изпрати командоси на Хамас по време на офанзивите от 7 октомври и от този момент „ надзирава бойните старания на Хамас в Северна Газа “. „ Нашата война не е против народа на Газа “, сподели той. " Палестинският народ заслужава мир и сигурност. Вместо това той е експлоатиран като щит. " Хамас сподели, че седем от 240-те заложници, които държи, в това число трима притежатели на непознати паспорти, са починали при бомбения атентат във вторник. Това изказване е невероятно да се ревизира. Лидерът на групировката Исмаил Хания упрекна Израел в осъществяването на " безчовечен кланета против невъоръжени цивилни ", заявявайки, че Израел прикрива личните си " провали ".

Най-накрая

По-рано в сряда стотици притежатели на непознати паспорти и ранени и заболели палестинци получиха позволение да избягат от боевете в Египет, първата сходна евакуация от началото на войната. След седмици на очакване, на вяра, портите на „ Рафах “ се отвориха и цели фамилии - борещи се под тежестта на дребното им останало имущество - се втурнаха през мощно укрепената граница. Линейки откараха ранените до сигурността на египетските полеви лечебни заведения, в това число едно младо момче с тежка превръзка към стомаха. Египет заяви, че са минали общо 335 чужденци или жители с двойно поданство и 76 от тежко ранените и болните. „ Насочваме се към пресичането от 25 дни “, сподели Ала ал Шубаки, йордански жител. „ Най-накрая открих името си в листата на евакуираните. Чужденците включват 31 австрийци, 20 австралийци, петима френски жители, четирима италианци и някои немски и американски жители, оповестиха техните държавни управления.

Сред тях са и 36 български жители.

Ум Салех Хюсеин от Йордания сподели, че дефицитът на вода и електричество е " най-малкото " от компликациите в Газа. " Имаше по-големи проблеми като бомбардировките. Страхувахме се. Много фамилии бяха убити ", сподели тя пред Агенция Франс Прес. За тези, които са изоставени, чакането за сигурност продължава. " Няма вяра в линията Газа. Тук към този момент не е безвредно ", сподели Амен ал-Аклюк, който избяга от град Газа по израелски заповеди. " Когато границата се отвори, всички ще изоставен и ще емигрират. Ние се сблъскваме със гибелта всеки ден, 24 часа в денонощието. " Представител на Газа сподели, че към 50 камиона, пренасящи здравна и хранителна помощ, са влезнали в Газа в сряда, измежду най-големите ежедневни потоци до момента. Но обстановката в Газа остава отчайваща, като съгласно филантропичните групи липсват храна, гориво и медикаменти за 2,4 милиона поданици. Повече от 20 000 ранени към момента са блокирани в линията Газа, съгласно Лекари без граници (MSF). „ Тези, които желаят да изоставен Газа, би трябвало да им бъде разрешено да го създадат без в допълнение закъснение. Трябва също по този начин да им бъде обещано правото да се върнат “, се споделя в изказване на MSF, призоваващо за евакуация на по-голям брой хора.

В Газа остават към 20 000 ранени цивилни.

Без отмора

С възходящите страхове от районна война президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за „ незабавни механизми “ за понижаване на напрежението и сподели, че висшият посланик Антъни Блинкен ще стартира друга обиколка в Близкия изток от петък. Турция и Иран приканиха за районна конференция за попречване на пожар, защото Израел е изправен пред ежедневни въздушни офанзиви от Хамас и други подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток, в това число йеменските бунтовници хути. На север Израел разменя съвсем всекидневен огън с подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула. А фамилиите на заложниците, отвлечени от Хамас, са претърпели отвратително очакване на вести за родственици, считани за държани в лабиринта от тунели надълбоко под Газа. Айелет Села, чиито седем братовчеди бяха отвлечени от Хамас, сподели, че не може да откри „ покой “, до момента в който околните й не бъдат върнати. „ Нямаме повече сълзи, очите ни са сухи, празни сме след три седмици “, сподели Села пред Агенция Франс Прес в Голямата синагога в Париж. „ Моля единствено за едно нещо да се върнат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР