Израел се готви да разшири войната в Ивицата Газа на

...
Израел се готви да разшири войната в Ивицата Газа на
Коментари Харесай

Израел ще разшири войната в Газа на юг. Хамас обмисля предложение за временно примирие

Израел се готви да разшири войната в Ивицата Газа на юг, в посока към границата с Египет , заяви Ройтерс в петък. Едновременно с това Хамас даде знаци, че може да се съгласи на ново краткотрайно помирение.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни.

Новините за спора сред Израел и групировката идват ден откакто израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че е в Ивицата Газа, ръководена от Хамас. Войната там продължава от октомври 2023 година насам, когато Израел след нахлуване на Хамас.
 Какво съставлява делото против Израел за геноцид  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

При офанзивата на групировката против Израел починаха към 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. От палестинска страна след началото на израелската атака са убити над 27 хиляди души по данни на локалните управляващи в Газа.

В четвъртък израелският министър на защитата Йоав Галант заяви, че военните сили на Израел могат да напреднат към град Рафах , който се намира на южната граница на Газа с Египет. Там е единственият граничен пункт, през който влизат доставки на храна, медикаменти и гориво в блокираната от Израел Ивица.

Освен това в най-южните елементи на Газа са намират повече от половината от 2,3 млн. поданици на Ивицата, които бяха разселени след началото на войната.

Галант сподели, че военните дейности в тази посока се изместват поради триумфа на Израел против Хамас в Хан Юнис - един от най-големите градове в Газа, който се намира на североизток от Рафах. Там през последната седмица израелските сили започнаха огромна сухопътна офанзива, която докара до гибелта на още цивилни по данни на локалните управляващи, следени от Хамас.

На фона на интензивните боеве медиатори от Катар и Египет показаха вяра, че Хамас ще се съгласи на във военните дейности. Такова предложение към този момент е контрактувано с Израел и Съединени американски щати и планува първа фаза на прекъсване на огъня от 40 дни.

През това време се чака Хамас да освободи останалите заложници, които държи. Следващата фаза от примирието ще включва предаването на израелски бойци и починали заложници.

От страна на Хамас още няма безапелационен отговор дали този проект се приема. Според източници на Ройтерс е малко евентуално групировката да отхвърли предлагането. Хамас обаче ще изиска гаранции, че военните дейности няма да се възобновят, а от израелска страна за момента няма такова единодушие.

Ако влезе в деяние, препоръчаното краткотрайно помирение ще бъде най-продължителното от началото на войната насам.

Последната и беше през ноември предходната година. Тогава Хамас освободи част от заложниците, взети при офанзивата против Израел през октомври. В подмяна Израел, които държеше в пандизите си.

На 7 октомври предходната година бойци на Хамас над Израел и отвлякоха над 240 души. В отговор Израел над Ивицата Газа, която опустоши огромна част от територията ѝ.

В четвъртък здравните управляващи в Газа оповестиха, че 27 хиляди души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР