Израел предложи помощ при евакуацията на бебетата от най-голямата болница

...
Израел предложи помощ при евакуацията на бебетата от най-голямата болница
Коментари Харесай

Родени по време на война: Всеки ден в Ивицата Газа се раждат около 150 бебета

Израел предложи помощ при евакуацията на бебетата от най-голямата болница в Ивицата Газа. По данни на палестинските управляващи, поради неналичието на гориво и медикаменти там две новородени са умряли, а към 40 са застрашени от гибел. От Организация на обединените нации оповестиха, че в палестинския анклав има към 50 хиляди бременни дами.

Родена е по време на война. Преждевременно. При бягство от Северна Газа.

Ноха Ал- Шарбаси: " В четвъртия ден от войната избягахме от у дома. Бях бременна при започване на деветия месец, само че започнаха затруднения и родих в болничното заведение " Насър ".

По данни на Организация на обединените нации, всеки ден в Ивицата Газа 150 дами раждат. Понякога новородените са мъртви.

" В болница в северен Синай срещнах Иркам. Била е бременна в 8-я месец, когато коремът ѝ бил ударен от шрапнел. Тя изгубила детето си, а очите ѝ в никакъв случай повече няма да виждат ", сподели Фолкер Тюрк, висш комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

И преди войната здравната система в Ивицата Газа не беше в положително положение. Но в този момент измежду най-потърпевшите се оказват бременните. От началото на войната профилактични прегледи не се вършат. Приоритет в лечебните заведения имат ранените и тежките случаи.

" Вече няма здравна система. Това са самостоятелни начинания на медици и лекари ", сподели Джинане Саад, представител на " Лекари без граници ".

От 35 здравни заведения в Ивицата Газа, 21 към този момент не работят. От най-голямата болница в анклава разпространиха фотография на недоносени бебета.

" Трябва да се сме сигурни, че можем да евакуираме новородените. Имаме към 37 - 40 недоносени бебета ", сподели доктор Мохамед Обейд, хирург в болница " Ал Шифа ".

Ноха и бебето ѝ в този момент живеят в бежанския лагер Хан Юнис. Не знае каква ще е ориста на щерка й. Не смее да мисли за бъдещото, а единствено за нещата от първа нужда.

Ноха Ал-Шарбаси: " Страхувам се за щерка си, към този момент трябваше да ѝ сложат ваксини, само че няма. Лекарствата и млякото са в доста лимитирани количества. "

Не смее да мисли и за дом, а единствено за оцеляване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР