Израел помага на сирийските кюрди след едномесечната турска офанзива, като

...
Израел помага на сирийските кюрди след едномесечната турска офанзива, като
Коментари Харесай

Израел официално се застъпва за сирийските кюрди пред САЩ

Израел оказва помощ на сирийските кюрди след едномесечната турска атака, като ги преглежда като противотежест на иранското въздействие и се застъпва за тях в договаряния със Съединени американски щати , разяснява изралският заместител външен министър, представен от " Ройтерс ".

В рядко публично противоречие с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, израелският министър председател Бенямин Нетаняху предложи филантропична помощ на " галантния кюрдски народ " на 10 октомври, като съобщи, че са изправени пред вероятно " етническо пречистване " от Турция и нейните сирийски съдружници .

Ципи Хотовели, заместник-министър на външните работи на Израел изясни в Народното събрание в сряда, че предлагането е признато. " Израел получил доста молби за помощ , основно в дипломатическата и филантропична сфера. Ние се идентифицираме с дълбоката тъга на кюрдите и им оказваме помощ по редица канали ", изяснява тя.

Хотовели не разяснява израелската помощ, само че изясни, че по време на " разговор с американците... ние заявяваме истината си за кюрдите... и сме горди, че заемаме позиция дружно с кюрдския народ ".
 Нетаняху: Турция може да извърши етническо пречистване на „ храбрите кюрди”
Нетаняху: Турция може да извърши етническо пречистване на „ храбрите кюрди ”

Израел уверено осъжда военната инвазия на Турция

Израел поддържа дискретни военни, разследващи и бизнес контакти с кюрдите от 60-те години на предишния век , (малцинствена етническа група - чието радикално население е разграничено сред Ирак, Турция, Сирия и Иран), като буфер против общи съперници .

Такива съперници са спонсорираните от Иран сили , ситуирани покрай границите на Израел, в това число в границите на Сирия.

" Израел в действителност има забележителен интерес да резервира силата на кюрдите и спомагателните малцинства в региона на Северна Сирия като умерени и прозападни детайли ", добавя Хотовели.

" Възможният провал на кюрдската власт в Северна Сирия е негативен и рисков сюжет, що се отнася до Израел . Абсолютно ясно е, че сходно събитие би довело до усилване на отрицателните детайли в региона, отпред с Иран ", изяснява тя.
 Кюрдите: Тръмп ни даде обещание да ни пази с войска
Кюрдите: Тръмп ни даде обещание да ни пази с войска

Нови сделки в Сирия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР