Израел и Египет ще увеличат износа на газ за Европейския

...
Израел и Египет ще увеличат износа на газ за Европейския
Коментари Харесай

ЕС подписа газова сделка с Египет и Израел в опит да прекрати руската си енергийна зависимост

Израел и Египет ще усилят износа на газ за Европейския съюз според съглашение, подписано в опит блока да приключи съветската си енергийна взаимозависимост.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание облекчение на стойност 100 млн. евро за продоволствена сигурност в Египет. Страната страда от дефицит на зърно поради последствията от войната в Украйна.

„ Войната на Русия против Украйна разкри нашата европейска взаимозависимост от съветските изкопаеми горива и ние желаеме да се отървем от тази взаимозависимост. Искаме да диверсифицираме до надеждни снабдители, а Египет е благонадежден сътрудник “, сподели фон дер Лайен на взаимна конференция с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси.

Тя даде обещание във вторник, по време на посещаване в Израел, Съюзът да се опълчи против Русия за потреблението на изкопаемите горива за „ шантаж “ на европейски страни.

Споразумението за експорт на газ сред Египет, Израел и Европейски Съюз беше подписан на Източносредиземноморския газов конгрес. В него се споделя, че трите страни „ ще се стремят да работят дружно за обезпечаване на постоянна доставка на природен газ за Европейски Съюз, която е в сходство с дълготрайните цели за декарбонизация и се основава на правилото на пазарно насочено ценообразуване “.

В него също се показва, че израелският газ „ може да бъде доставян “ посредством инфраструктура за полутечен природен газ в Египет.

По силата на договорка от 2020 година Израел изнася газ от офшорно находище за Египет, където се втечнява и доставя до европейските страни. Но доста нарастване на износа от Израел през Египет ще изисква огромни дълготрайни вложения в инфраструктура.

„ Започваме да използваме цялостния капацитет на връзките сред Европейски Съюз и Египет, като слагаме прехода към чиста сила и битката против изменението на климата в сърцето на нашето партньорство “, сподели още фон дер Лайен.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР