Израел беше една от първите държави, които изпратиха полеви болници

...
Израел беше една от първите държави, които изпратиха полеви болници
Коментари Харесай

Израел изтегля полевите си болници от Украйна

Израел беше една от първите страни, които изпратиха полеви лечебни заведения край границите на Украйна. Сега една по една тези лечебни заведения се връщат.

Най-голямата полева израелска болница " Сияйна звезда " се готви да напусне Западна Украйна. В нея обслужват най-вече украинско и рускоезични лекари и медицински сестри от най-големите израелски лечебни заведения.

И в Израел медицинските служащи не доближават и за банкет при експерти се чака със седмици, даже с месеци. Командироването за дълго на толкоз доста лекари удължава срокът на очакване за прегледи. В Израел дойдоха не малко бежанци, които също чакат помощ от лекари, които знаят езика им. Тези полеви лечебни заведения са предопределени за краткотрайна помощ след естествени бедствия, а войната в Украйна трае към този момент повече от два месеца. Това бяха част от причините, които акцентираха на конференция в Израел, на която обясниха демонтажа на палатковите лечебни заведения.

Ръководителят на лечебното заведение Йоел Хар-Евен, който е и един от шефовете на направлението за интернационална помощ към Маген Давид адом - аналог на нашия Червен кръст:

" За двата месеца работа на терен подбрахме и подготвихме украински лекари, които в началото бяха асистенти на израелските си сътрудници, а в този момент могат да работят независимо. Това са младежи, приключили влиятелни медицински университети, които знаят добре британски език, а някои от тях и иврит, само че всички добре познават израелския медицински протокол.

Сред апаратурата, която занесохме в Украйна, са специфични очила HoloLens, в които са вградени камери. Чрез сателитна връзка с Израел те предават в действително време това, което вижда хирургът на операционната маса. Така най-големите светила на израелската медицина ще могат да дават съвещания за изключително тежки случаи, а когато се постанова и отдалечено да управляват интервенциите. Тези очила остават в украинските лечебните заведения на границата, само че при потребност апаратурата може да се употребява на всички места, защото е мобилна и се нуждае само от сателитна връзка.

Сред нашата филантропичната помощ за Украйна са и няколко рейса, оборудвани за транспорт на лежащо заболели. Вече са употребявани за изтегляне на лечебни заведения. Един от тези рейсове транспортира 25 пациенти, само че когато ни се наложи незабавно да евакуираме болница от Източна Украйна, успяхме да създадем съоръжения и да увеличим двойно потенциала им.

Нашите лекари бяха добре признати от локалните хора. Всъщност, множеството от тях или техните родители са от Украйна, Грузия и други някогашни руски републики. Много се вълнувахме за ориста на майката на една наша колежка педиатър, която беше блокирана в Мариупол. Направихме всичко допустимо за евакуацията ѝ. Когато най-сетне дойде в град Мостиска, където е болничното заведение ни, я посрещна освен щерка ѝ, само че и дребните пациенти на нашата лекарка. Всички помагаха за извеждането ѝ и се молиха за нея, до момента в който преминаваше през обстрелвани региони. Сега тя ще пътува с нас за Израел ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР