- Изработката е дело на жените тъкачки. Не всяка жена

...
- Изработката е дело на жените тъкачки. Не всяка жена
Коментари Харесай

Символите в чипровските килими - едни пазят рода, други са за щастие

- Изработката е дело на дамите тъкачки. Не всяка жена от града може да седне пред стана и да тъче килими. В момента имаме към 20 - 23 дами, които са придобили високо майсторство. Трябва да имат възприятие за естетика, съчетаване на цветовете, за хубост. Защото нашите килими не са просто постелки за подове, те са на първо място за естетическа приятност. След оповестяването на тъкането за международно културно завещание от ЮНЕСКО ползата към нашите килими се усили. Общината работи за тяхното разпространение. Всяка година организираме фестивал на килима, който събира гости от близо и надалеч. На намерено в центъра на града демонстрираме по какъв начин се създава един килим - от подготовката на преждата през боядисването до затъкаването. Някога започването и изключително завършването на един килим е било празник в къщата. Разширихме сбирката от килими в нашия музей. В момента се демонстрират към 15 типа, само че в хранилището има още бройки.



През последните години закупихме скъпи екземпляри, други ни бяха дарени. По план на общината и общественото министерство създадохме обществено дружество, в което 25 души се учат да тъкат килими. Засега дамите създават пана. Имаме концепция да превърнем предприятието в непрекъснато, като то се самоиздържа от продажбата на своята продукция.

На изложбата в Народното събрание предложихме дребни пана за продажба.

Имаше интерес, изложбата мина сполучливо. И посредством нея искахме да разпространяваме нашия килим, да дадем опция да се схванат знаците, посланията му. Защото всяка фигура е знак, значи нещо. Едни пазят рода, други щастието в домовете и т.н.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР