Изпразва се от съдържание машинното гласуване. С така приетия закон

...
Изпразва се от съдържание машинното гласуване. С така приетия закон
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Машинното гласуване се обезличи с промените в Изборния кодекс

„ Изпразва се от наличие машинното гласоподаване. С по този начин признатия закон машините за гласоподаване се трансформират в едни печатащи устройства като принтери ”.
Прочетете още
Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS изборният специалист Ваня Нушева – учител по изборни системи в СУ „ Климент Охридски ”.

„ Дискусията в националното заседание би трябвало да се концентрира върху това какъв е резултатът върху организацията на изборния развой, изключително върху отчитането на изборните резултати. Най-големият проблем, който сега основават депутатите е, че не просто се основава затруднение, основават се нови проблеми в изборния развой. На първо място – игнорирането н електронната памет, може д разреши при липса а надзор, да се гласоподава в един избран миг от хора, които попадат в листата, само че не живеят в страната. Гласуването не става единствено в интерес на една партия ”, посочи тя.

Тя напомни случая в Буковлък – „ на процедура там без значение деяние на членовете на СИК няма. Наблюдатели са били очевидци, че бюлетини, пуснати като празни денем, се пускат вечерта от членовете на секционната изборна комисия ”, сподели Нушева.

„ Електронната памет не би трябвало да бъде изхвърлена от изборния развой, когато твърдим, че имаме машинно гласоподаване. Членовете на СИК не са задоволително добре подготвени ”, счита Ваня Нушева.

Относно третото несъгласие във ветото на президента към измененията в Изборния кодекс тя сподели: „ народните представители одобриха текст, който не знаят дали може да бъде изпълнен. Никой не знае дали тези условия за хартиените бюлетини могат да бъдат изпълнени ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР