Изправени в тежка ситуация пред пореден политически провал и невъзможност

...
Изправени в тежка ситуация пред пореден политически провал и невъзможност
Коментари Харесай

Изненада: Христо Иванов сменя курса, топи ледовете с ГЕРБ

Изправени в тежка обстановка пред следващ политически неуспех и неспособност за сформиране на кабинет поради опасалите партиите " червени линии ", Демократична България пробвали обезверен ход – вид за държавно управление с поддръжката на ГЕРБ.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов, който бе и правосъден министър във втория кабинет на ГЕРБ, сега чупи ледовете с партията на Борисов за вероятно евроатлантическо ръководство, научи Lupa.bg. от осведомени със завоя в патовата обстановка. Топлата връзка в тази ситуация бил Томислав Дончев, който от много време си има приказка с десните.   

Дали Иванов води борби за някакъв тип поддръжка при втория мандат, или гледа по-надалеч – ако президентът Румен Радев даде третия късмет таман на Демократична България, а не на Българска социалистическа партия или „ Български напредък ”, в случай че вторият с Политическа партия се провали, още не е ясно. Междувременно стана ясно, че самият Бойко Борисов няма да оглави проектокабинета на партията- победителка.  

Явно обаче някогашният правосъден министър към този момент не е на крайните позиции, от които не отстъпваше  до неотдавна – никога комбинации с ГЕРБ. 

В последните си знакови мнения, някогашният водач на ДСБ Радан Кънев също даде сигнали в тази посока – че вероятно може да се приказва за общо ръководство с ГЕРБ, само че без Движение за права и свободи.

" Политическа партия и Демократична България дружно имаме повече мощ от ГЕРБ. Имаме цялостното ила от ГЕРБ. Имаме цялостното съображение да желаяме да преобладаваме последващо проевропейско ръководство и да го осъществяваме с втория или третия мандат. И да сложим ясно изискване за разрушение на блока ГЕРБ+ДПС като първа стъпка към каквито и да било последващи диалози.

Тогава изборът е на ГЕРБ ", написа Кънев.

По-назад във времето, Христо Иванов бе безапелационен, че Демократична България освен няма да поддържа ГЕРБ за техен кабинет с първия мандат, само че и че няма да беседват с „ контактьорите ” Росен Плевнелиев и Соломон Паси, тъй като партията на Борисов не желае да се реформира.

От няколко дни обаче тонът е заменен и очевидно има отворена врата в случай че не за поддръжка на държавно управление на ГЕРБ с първия мандат, то за варианти за рамо от страна на партията на Борисов със последващи мандати. Въпреки че от ГЕРБ обявиха, че няма да дадат гласа си за тези, които не застанат до тях  в първия вид, към момента нищо не се знае преди да бъде връчен мандат от президента.

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР