Изправени сме пред златен шанс да постигнем разплитане на всички

...
Изправени сме пред златен шанс да постигнем разплитане на всички
Коментари Харесай

Адвокат за Нотариуса: Имаме златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи

Изправени сме пред златен късмет да реализираме разплитане на всички мрежи, които евентуално водят до един и същи връх. Това съобщи пред БНР адв. Адела Качаунова, шеф на Програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет, в коментар за трусовете в правосъдната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

" Този златен късмет не би трябвало да се изпуска и по тази причина би трябвало готовност на всички сили сега. Само парламентарна комисия или единствено съдийска комисия или каквото и да създадат прокурорите, някак не е задоволително ", счита тя.

Според нея всичко е в ръцете на прокуратурата:

" Те могат да решат да образуват едни следствия, само че те да са неверно ориентирани, не по този начин, че да могат да доведат до откриване на някаква истина. Могат да ги приключват, когато желаят ".

Не е инцидентно тяхното замитане на казуса сега, изрече мнението си адв. Качаунова в предаването " Преди всички ". По думите ѝ  " това няма по какъв начин да не продължи, до момента в който Борислав Сарафов е отпред на прокуратурата ". Тя подсети думите от през вчерашния ден на прокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като началник на Софийската районна прокуратура, че има специфичен отдел, който се занимава с напътствията на основния прокурор. Според нея Зартова е " бушон на по-ниско равнище ". По думите ѝ Зартова също се нуждае от защита, за да може на следващия ден да се изправи в едно наказателно произвеждане и към този момент по верен процесуален ред да даде показания пред арбитър: 

" Има доста за разплитане и ние би трябвало да настояваме в действителност да бъдат изобличени тези лица. Но би трябвало да стартират да бъдат слушани и уличаваните лица, освен тези, които имат да се оплачат или са засягани ".

Докато следствието не се изземи напълно от прокуратурата, тъй че да бъдат отстранени основните играчи, няма по какъв начин да стигнем до разплитане на мрежата, безапелационна бе Качаунова. Според нея в момента гражданският надзор е основно значение.

Тя разглежда двете мрежи – тези към Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, като разклонения на едно цяло. По думите ѝ всичко това води до " едни и същи господари ". " Някой стои от горната страна и този някой, условно казано, е отвън прокуратурата. Нещата опират до политическото въздействие ", продължи коментара си юристът.

Адв. Качаунова счита, че всички благоприятни условия да се разбие монополът на прокуратурата са потребни. Всички, които са набеждавани сега, са или умрели, или са някогашни, акцентира тя.  

" Трябва да се види сериозна отбрана на арбитър Цариградска от нейните сътрудници. Знам, че тя получава поддръжка от Съюза на съдиите да вземем за пример, само че една декларация тук и там не е задоволителна. Тези хора безусловно би трябвало да излязат на улицата, с цел да защитят една от тях за това, което се случва и тя приказва и изобличава доста огромна мрежа. Само с такава междуинституционалност, която да събере данни, които може и да са писмени, освен разкази, единствено по този начин може да се реализира. В момента нито една от двете комисии няма да го реализира ", разяснява тя.

Според нея в момента залогът на ръководството и на това дали ще отидем на избори е изборът на основен прокурор:

" Залогът кой да бъде идващият основен прокурор е най-важният въпрос, който стои като разменна монета на това държавно управление. Все още е значимо да е " нашият човек ". Конституцията не реализира задоволително положителни промени във висшия прокурорски съвет – той остана един орган, който да е политически номиниран и избиран. В следствие всичко това води евентуално и до следен ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР