Изправени пред нарастващите цени на енергията, европейските правителства се опитват

...
Изправени пред нарастващите цени на енергията, европейските правителства се опитват
Коментари Харесай

Единственото бързо решение на кризата с цените на енергията в Европа е спестяването на енергия

Изправени пред възходящите цени на силата, европейските държавни управления се пробват да защитят уязвимите семейства и дребния бизнес с понижения на налозите, тавани на цените или отстъпки. Тези краткотрайни държавни намеси са предопределени да защитят най-уязвимите семейства от скокове на цените на силата и да подсигуряват, че актуалното икономическо възобновяване няма да бъде подкопано от шока.

Ако обаче рецесията с доставките продължи да се утежнява или зимните температури са по-ниски от нормалните, тогава казусът няма да бъде, че потребителите ще заплащат високи цени, а дефицит в енергийните доставки. Ако вследствие на влошаващия се дисбаланс цените на едро продължат да се усилват, енергийните дотации в някои страни ще станат неустойчиви за обществените финанси.

Единственият излаз от тази алтернатива е облекчаването на салдото сред търсене и предложение на сила. Но от страна на предлагането Европа не може да направи доста. Възможните краткосрочни решения, като да вземем за пример подчинение пред (предполагаемите) съветски претенции за отваряне на крановете за природен газ или разрешаване на немските атомни електроцентрали да продължат да работят след 2021 година, ще подкопаят доверието в стабилността на уговорките за енергийна политика - което ще усили разноските на големите бъдещи вложения, от които Европа се нуждае за своя енергиен преход.

Така че единственото нещо, което Европа може бързо да направи, с цел да предотврати евентуално сложна зима, е дейното поощряване на икономисването на енергия както в жилищния, по този начин и в индустриалния бранш.

В жилищния бранш икономията на сила може да бъде насърчавана или с политики за ръководство и надзор, или с стопански тласъци. В първия случай може да се наложи както публични, по този начин и частни здания да понижат термостатите си с 1 градус през зимата, с цел да се спести гориво, без да се прави компромис с комфорта. Във втория случай европейските държавни управления биха могли да обмислят изплащането на пари на семействата, като им " заплащат за икономисване ". Тоест семействата биха могли да получат погашение въз основа на своите потребности от сила през 2021 година по отношение на тяхното търсене на сила през 2020 година Както всички други подходи, това не би било съвършено, само че значителното е, че тласъците са верни.
Спестяването се отплаща
Спестяването на сила се изплаща. Административната тежест би трябвало да бъде управляема, защото би било задоволително да се заплати този " бонус за икономисване " напролет, защото нормално сметките за сила не скачат незабавно. Но държавните управления би трябвало да го разгласят в този момент и вероятно да го комбинират с поведенческа акция. Това би трябвало да подчертае методите, които не понижават благосъстоянието при понижаване на потреблението на сила, като да вземем за пример превключване на светлините, затваряне на пердета и взимане на по-къси горещи душове.

В индустриалния бранш производителите, и най-много най-енергоемките, могат да бъдат помолени да оценят индустриалните си проекти за зимата и в последна сметка да обмислят краткотрайни затваряния, които във всеки случай биха защитили маржовете, защото понижават разноските за сила и ще се стигне до повишаване в цената на техните артикули. Правителствата биха могли да обмислят да поддържат сходно реагиране на търсенето, като компенсират част от разноските за труд за фирмите, които решат да понижат енергоемкото произвеждане.

Ако европейските държавни управления субсидират потреблението на сила тази зима и доставките останат нееластични, потребителите от Европейски Съюз ще се конкурират между тях за лимитираните доставки, ще покачат цените и ще създадат доставчиците по-богати. Затова е нужно незабавно да се намерения по какъв начин да се отговори на търсенето. Това освен ще разреши на Европа да се ориентира по-добре в предстоящата сложна зима, само че и ще се възползва от рецесията, с цел да вкара вероятно трайни резултати във връзка с търсенето. Те са обилни, като се има поради значимата роля на тези ограничения за понижаване на вложенията, нужни за реализиране на задачите на Европейската зелена договорка.

* Симона Таляпетра и Георг Захман са старши откриватели в Bruegel. Текстът е възложен на " Капитал " от Bruegel.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Икономика 2 Вечерни вести 3 Пазари 1 Технологии 2 Икономика 3 Пазари
Изправени пред възходящите цени на силата, европейските държавни управления се пробват да защитят уязвимите семейства и дребния бизнес с понижения на налозите, тавани на цените или отстъпки. Тези краткотрайни държавни намеси са предопределени да защитят най-уязвимите семейства от скокове на цените на силата и да подсигуряват, че актуалното икономическо възобновяване няма да бъде подкопано от шока.Ако обаче рецесията с доставките продължи да се утежнява или зимните температури са по-ниски от нормалните, тогава казусът няма да бъде, че потребителите ще заплащат високи цени, а дефицит в енергийните доставки. Ако вследствие на влошаващия се дисбаланс цените на едро продължат да се усилват, енергийните дотации в някои страни ще станат неустойчиви за обществените финанси.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР