Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022

...
Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022
Коментари Харесай

МОН иска увеличение на учителските заплати с 13,5% през 2022 г.

Изпратили сме нашите упования за бюджета за обучение за 2022 година към Министерството на финансите и сме поискали нарастване на учителските заплати, с цел да бъдат те в границите на това, което е записано в съдружното съглашение - към 125% от междинната работна заплата. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Заявили сме спомагателни средства за превоз - за учебни рейсове, за извънкласни действия, за подготовка на учителите, както и за подготовка за оправянето в спешни обстановки. Разговорът за бюджета за обучение за 2022 година Предстои “, сподели министър Николай Денков.

В отговор на въпрос дали ще има пари за безвъзмездни учебници от 8. до 12. клас, просветителният министър съобщи, че това е въпрос към министъра на финансите.
Заявили сме нарастване на издръжката във висшите учебни заведения, тъй като има дефицит на средства за заплати както в Българска академия на науките, по този начин и за непедагогическия личен състав във висшите учебни заведения.

„ Поискали сме също нарастване на стипендиите за студентите и докторантите, само че това са поръчките ни досега към МФ “, сподели просветителният министър.
По мотив на изпитванията на учениците за края на образователния период, министър Денков съобщи, че би трябвало всички възпитаници да бъдат изпитани заслужено.

На въпрос дали към този момент има консенсус за понижаване на лятната почивка и за увеличение на пролетната или на есенната почивка, просветителният министър отговори, че този диалог следва: „ Ако започва тази самодейност за смяната на периода, той ще стартира от септември идната образователна година. Има време и всички би трябвало да бъдат уверени, че вършим най-хубавото за учениците “, разяснява министър Денков.

Той сподели, че би трябвало да се концентрира цялата подготовка на учителите и цялата полемика - какво би трябвало да се учи в клас, върху това, че учениците би трябвало да се учат да мислят, а не да създават познания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР