Изпратихме изминалата седмица с късните неделни новини, че Кремъл се

...
Изпратихме изминалата седмица с късните неделни новини, че Кремъл се
Коментари Харесай

12-ти ден на войната. САЩ: Путин се страхува от преврат, зад който може да стои Шойгу

Изпратихме миналата седмица с късните неделни вести, че Кремъл се готви да се изключи от световния интернет, а съгласно американското разузнаване Владимир Путин се опасява от прелом, зад който може да стои военният министър Сергей Шойгу.

Напрежението от сериозните информации пък още веднъж беше отпушено благодарение на Джо Байдън, откакто с поредна говорна неточност в телевизионно изявление президентът на Съединени американски щати навлече на Путин обвиняване, че е нахлул в... Русия.

С какви вести от нощта на неделя против понеделник започваме новата седмица?

Представяме ви военната сводка от последните часове на фронта:

- Бившият народен представител от Държавната дума на Руската федерация Иля Пономарьов твърди, че Кремъл е нарочил министъра на защитата Сергей Шойгу за основен провинен и изкупителна жертва за неуспеха в Украйна. Американците считат, че е допустимо Шойгу скоро ще бъде съден за корупция и държавна измяна.

- Паша Лий, украински артист, присъединил се като войник от Териториалната защита на Украйна, е погубен в Ирпен по време на конфликтите с съветските специфични сили.

- Съединени американски щати дадоха зелена светлина на страните от НАТО, които са подготвени да пратят изтребители на Украйна - ден след молбата от президента Зеленски.

- Гимнастикът Иван Куляк употребява буквата Z на трикото си по време на Световната купа в Доха. С нея той се яви на церемонията по награждаването. Според треньора му това е персонална самодейност на Куляк. В отговор Международната федерация по гимнастика заведе дисциплинарно дело против Куляк по отношение на хипотетично " шокиращо държание ".

- Украинските градове Харков, Гостомел, Чернигов, Мариуполь, Волноваха, Херсон получават статус Град-герой. Това обявяви публично президентът Володимир Зеленски.

- Министърът на вътрешните работи на Англия Прити Пател изиска изхвърляне на Русия от Интерпол. Според нея дейностите на Русия съставляват директна опасност за сигурността на хората и интернационалното съдействие на правоохранителните органи.

След нахлуването на съветските войски на територията на Украйна има три сюжета за по-нататъшно развиване на събитията, предвижда известният американски наблюдаващ Томас Фридман на страниците на " Ню Йорк таймс ". Според прогнозата първият сюжет е най-тежък, само че и най-вероятен към този момент.

- Ако Западът не успее да спре Путин, той ще стигне до това да заличи Украйна от лицето на земята с военни закононарушения в мащаб, какъвто Европа не е виждала от нацистката епоха насам.

- Икономическите наказания против Русия ще принудят и двете страни да създадат компромис. " В подмяна на преустановяване на огъня и евакуиране на съветските войски, източните анклави на Украйна, които в този момент са де факто под съветски надзор, ще бъдат публично трансферирани на Русия и Украйна намерено ще обещае в никакъв случай да не се причислява към НАТО. Но това е еднакво на признаие от Путин, че не е съумял да осъществя визията си за реинтеграцията на Украйна.

- Най-малко евентуално е руснаците да се надигнат и да смъкват Путин, въпреки и в този момент хиляди да излизат по улиците в митинги с риск за личната си сигурност. Ако митингите се разраснат, те може да преодолеят " бариерата на страха ", да станат всеобщи и да елтите да прекратят ръководството на Путин.

Войната в Украйна навлиза в миг, който и съгласно украински анализатори може да е решителен за посоката, в която ще поеме. Но всички са единомислещи, че тя ще продължи най-малко месеци наред.

- Русия бойкотира в понеделник чуванията в най-висшия съд на Организация на обединените нации, по време на които Украйна ще показа причините си, че Москва е приложила подправено закона за геноцид, единствено с цел да оправдае нашествието си, и ще изиска незабавно правосъдно решение за прекъсване на военните дейности.
Изслушванията започнаха в Международния съд в Хага без юридически представители за Русия. Съдът съобщи, че съжалява за неучастието на Русия. Няма коментар от съветското посолство в Нидерландия.
Руският президент Владимир Путин съобщи, че " специфичните военни дейности " на Русия са нужни " за отбрана на хората, които са били подложени на тормоз и геноцид " - т.е. тези, чийто първи или единствен език е съветски - в Източна Украйна. Искът на Украйна е, че изказванието за геноцид е безпричинно и във всеки случай не дава правно опрощение за нахлуването.

- Европа да се приготви за 5 млн. бежанци. Очаква се към пет милиона украинци да избягат от страната, в случай че бомбардировките на Русия над Украйна продължат, сподели най-високопоставеният посланик на Европейски Съюз. " Трябва да активизираме всички запаси на Европейски Съюз, с цел да помогнем на тези страни, които одобряват хора ", сподели още Жозеп Борел пред кореспонденти преди срещата на министрите на развиването от страните в Европейски Съюз в Монпелие. " Ще имаме потребност от повече учебни заведения, повече приемни центрове, повече от всичко ", сподели той.

- Цената на газа в Европа надвиши 3000 $ за 1000 кубически метра. м, което е исторически връх. Фючърсите за доставка за 22 април на хъба TTF се повишиха до 3266 $ при започване на търговията, съгласно борсата ICE. Към момента това е повишаване с повече от 60% по отношение на петъчната търговия.
Разликата наближава 20 пъти цените, на които се търгуваше преди година. Търговията стартира с шеметно повишаване от петъчното равнище от 192.55 евро за мегаватчас, а сега цената е над 311 евро.

- Спрени са полетите сред Русия и Азербайджан. Азербайджанските държавни самолетни компании AZAL и Buta Airways оповестиха прекъсване на всички полети до Русия. Едновременно бяха спрени полетите от съветските самолетни компании. Сега страната няма директна въздушна връзка с съветските градове. Основната причина е, че азербайджанските самолетни компании към този момент не могат изцяло да застраховат самолети по направления до Русия поради интернационалните наказания против Москва.

- Международната федерация по джудо в профил Путин. Руският президент Владимир Путин и съветски предприемач бяха отстранени от всички позиции в Международната федерация по джудо (IJF), заяви управителният орган на този спорт в следващата глоба след нахлуването на Русия в Украйна. Миналата седмица бе замразена позицията на Путин като почетен ръководител на IJF. Путин беше лишен и от почетния си черен колан по таекуондо, присъден през 2013 година и от медал на FINA, присъден му през 2014 година от международната организация по плуване.

- Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан има вяра в успеха на Украйна над Русия, макар тежките загуби. " Вярвам, че Украйна ще завоюва ", сподели той пред телевизия France 5. " Вече 10 дни най-впечатляващото е съпротивата на Украйна в мащаб, какъвто специалистите не биха могли да си показват ", цитира думите му " Дойче веле ". Льо Дриан изрази убеденост, че западните наказания против Русия ще възпират Путин от по-нататъшна експанзия в дълготраен проект. " Цената на войната ще стане непоносима и в един миг президентът Путин ще бъде изправен пред избор: или съветската страна едвам да действа, или да стартира договаряния ", сподели Льо Дриан.

- Япония, за която Русия е петият по величина снабдител на недопечен нефт (дял от 3.63% през 2021 г.), разисква със Съединените щати и европейските страни възможна възбрана на вноса на съветски нефт, заяви Kyodo News в понеделник.

- Еврото бързо поевтинява, пазарите са в тъмно въодушевление. Еврото падна до ново 22-месечно дъно по отношение на $, до момента в който валутите, употребявани в търговията със първични материали, се изкачиха до многомесечни върхове. Причината е, че войната в Украйна докара до скокове на цените на петрола и подклажда страховете от стагфлационен потрес, който може да удари Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР