Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните

...
Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните
Коментари Харесай

Даниел Смилов: България върви в правилна посока, политическият шум е голям

Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните термини като „ сглобка “ и „ некоалиция “ разказват необикновената обстановка в политическия живот.

Това разяснява пред Даниел Смилов, политолог и програмен шеф на Центъра за демократични тактики .

Беше подложен краят на трайната неспособност да бъде формирано постоянно парламентарно ръководство, на съставяне на болшинство за пробутване на

промени. Със съставянето и действието на държавното управление понижа политическата тежест на президента, а от позиция на Конституцията ни, това е позитив.

- Проведоха се промени.

Фискалната промяна беше критикуване, само че в този момент се вижда, че главните политически сили са щастливи от по този начин признатия бюджет. Въпреки скърцанията в сглобката, беше направена и конституционна промяна .
Има съображение за оптимизъм. Задават се същинските граници на бюджетите и това не води до изкуствени остатъци, които в края на годината да се дават скоростно на клиентелни компании. И това е положително нещо “, посочи Смилов.

По думите му, страната стопански стои доста добре , икономическият ни растеж е даже по-висок от този в еврозоната. Брутният вътрешен продукт нараства до към 100 милиарда евро. Бюджетът разрешава обществени заплащания, пенсиите доближават до прилични стойности.

„ Като цяло фискалната политика е задоволително устойчива, с цел да имаме искания за еврозоната . Остава само да приведем инфлацията към условията “, добави Даниел Смилов.

Беше изработен и огромен дипломатически пробив във връзка с Шенген .
Влизаме по въздух и вода.

Досега говорехме за липса на политическо доверие. Сега възраженията и запасите на Австрия са от различен темперамент. Преговорите не престават. До броени месеци казусът със сухопътните граници ще бъде решен, счита още анализаторът.

Той е на мнение, че хоризонтът на това ръководство е най-малко до европейските избори, тъй че в ротационната скица има капацитет. Въпреки условието министерските промени да бъдат одобрявани и от двете водещи фигури – Николай Денков и Мария Габриел, след осъществяване на ротацията неизбежно ще се стигне до промяна на фигури в някои от ведомствата.

В локалните избори нямаше огромен победител, уточни още Смилов.

ГЕРБ и Движение за права и свободи се надяваха, поддръжката за ПП-ДБ да се стопи, само че резултатите развенчаха сходни настройки.

Споровете за ръководител на Столичния общински съвет (СОС) са нездравословни за града, и няма друга политическа логичност с изключение на градският парламент да бъде управляван от спечелилата политическа коалиция. Колкото и задачите на общинските съветници да са единни или близки, болшинството в СОС е добре да съблюдава някаква отдалеченост от ГЕРБ, тъй като следва проверка на наследството от предходното ръководство.

Смилов чака демонтажът на Паметника на руската войска да докара до сходна вълна с сходни паметници в други градове, въпреки и по различен метод.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР