Използването на системи за ранно предупреждение би намалило жертвите и

...
Използването на системи за ранно предупреждение би намалило жертвите и
Коментари Харесай

ООН: Система за ранно предупреждение можеше да предотврати жертвите в Либия

Използването на системи за ранно предизвестие би понижило жертвите и вредите, породени от неотдавнашните опустошителни наводнения в Либия, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) към Организация на обединените нации, съобщи ТРТ.

" Ако имаше авансово предизвестие, можеше да избегнем множеството от човешките жертви в Либия ", съобщи Петтери Талас, началник на СМО пред кореспонденти в Женева, където показа отчета " Обединени в науката 2023 ".

По отношение на икономическите загуби от наводненията той сподели: " Разбира се, не можем изцяло да избегнем икономическите загуби, само че бихме могли да ги сведем до най-малко, като разполагаме с подобаващи служби. "

Талас съобщи, че неналичието на метеорологични прогнози и разпространение и деяние на ранни предизвестия е съдействала в огромна степен за размера на бедствието.

Той предизвести, че и други наранени от спорове страни се сблъскват с сходни, рискови дефекти в своите системи за ранно предизвестие.

Коментарите му пристигнаха, откакто през уикенда в източната част на Либия се развихри ненадейно наводняване с размерите на цунами, при което починаха минимум 6 000 души, а хиляди други се водят за изчезнали.

Съществуват опасения, че броят на жертвите може да доближи 20 000 души.

Проливните дъждове обгърнаха няколко района, най-много градовете Дерна, Бенгази, Ал Байда, Ал Марж и Суса.

Огромният прилив на вода скъса два язовира в горното течение на реката и трансформира град Дерна в апокалиптична пустота, в която цели квартали и голям брой хора бяха отнесени в Средиземно море.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР