Използван във всекидневното готвене, черният пипер е супергероят на подправките:

...
Използван във всекидневното готвене, черният пипер е супергероят на подправките:
Коментари Харесай

Стои безобидно на масата и не привлича внимание, а всъщност е една от най-полезните билки, употребявани от човека

Използван във всекидневното готвене, черният пипер е супергероят на подправките: Стои безобидно на масата и не притегля внимание, а в действителност е една от най-полезните билки, използвани от индивида.

 

Понижава риска от рак, спомага храносмилането и отслабването, облекчава подутия стомах и газовете, благоприятства метаболизма, а неотдавна се откри и непредвиден резултат върху мозъка. Препоръчителната доза от една чаена лъжичка дневно върши чудеса.

 

Според проучване извършено от Раковия център на университета в Мичиган, едно от главните дейни съединения на пипера - пиперина, е способно да възпре развиването на туморни формирания. При комбинацията му с антитуморното съединяване на растението куркума - турмерик, неговите противоракови свойства се покачват доста. За да бъде потребен обаче с тези си свойства, пиперът би трябвало да се поръсва върху към този момент готовите ястия, тъй като при продължителна температурна обработка се резервират единствено вкусовите му качества.

 

Същата дейна съставна част – пиперин, подтиква отделянето на хидрохлорна киселина в стомаха, която е от изключителна значимост за усвояването на протеини и желязо от храната. При незадоволителното количество на хидрохлорна киселина, постоянно се стига до неспособност за положителното разграждане на храната, което с изключение на до загуба на потребни и хранителни субстанции, води и до формиране на газове, киселини, запек и язви. Тоест нужна ни е малко повече от киселината, с цел да отпаднат автоматизирано и част от тези проблеми, написа puls.bg.

 

От това че черният пипер спомага по-доброто усвояване на хранителни субстанции, значи, че и по-скромни количества храна ще задоволят потребностите на организма, стига да са вярно подбрани. Той провокира потене и уриниране, което е добър метод тялото да се очисти от непотребна вода и отрови. Също по този начин, пиперинът подготвя към разграждането на мастни кафези. Тези резултати го вършат доста подобаващ при диети и спортуване за контролиране на тежестта.

 

Антибактериалните му свойства са ефикасни при настинки и кашлица – посипан върху филийка самун или в супата, загряващият му резултат бързо облекчава кашлицата и запушения нос, въпреки и за малко. Черният пипер има свойства и на природен антидепресант.

 

Наскоро учени оповестиха, че пиперинът усилва когнитивните функционалности на мозъка и оказва помощ в битката с депресиите. Тяхното изобретение се разгласява в европейския Journal of Food and Chemical Toxicology.

 

По принцип не се поучава да се приема повече от една чаена лъжица черен пипер дневно. При бърз метаболизъм и телесна маса над 80 кг, е допустимо да се употребяват и малко повече, само че най-много две дневно, не в едно ястие. Макар да е потребен, пиперът може да има и рискови странични резултати при предозиране и да докара до смутен корем, мощни киселини и язви.

 

Трябва да се вдишва черният пипер да не се вдиша през носа, въпреки в националната медицина да се предлага сходна процедура – при попадане върху лигавицата на носоглътката, пиперинът може да провокира тежко неспокойствие, едема – отичане, аноксия – липса на О2 и дори дихателен арест.

 

На бременни и кърмещи дами не се предлага повече консумация повече от една чаена лъжица, не повече от три пъти седмично, тъй като резултатите му върху плода и кърмата не са били обект на безапелационни научни проучвания, които да потвърдят сигурността му.

 

Черният пипер може да има противовъзпалителни, антиоксидантни и болкоуспокояващи ефекти и би трябвало да бъде лимитиран, в случай че сега се одобряват лекарства със сходни ефекти.

 

Пиперинът може да усили биоактивността на пропанолола, дейна съставна част на известно лекарство за високо кръвно. Този неселективен бета-блокер се употребява за сваляне на високото кръвно, предварителна защита на мигренозни положения, надзор на тремори и угнетяване на хипертироидични епизоди (учестено сърцетуптене и тремори). Съветва се хора, страдащи от хипертония и вземащи лекарства за положението си да се осведомят за активната му съставна част, и да се убедят, че тя няма да бъде в допълнение подсилена от пиперина. Ако това се случи, сърдечният темп може да се забави прекомерно доста и кръвното да падне прекомерно внезапно, което да докара до рискови обстановки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР