Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви в понеделник

...
Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви в понеделник
Коментари Харесай

Домбровскис: ЕК ще намали прогнозите за икономическия растеж в еврозоната

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в понеделник преди срещата на Еврогрупата, че Европейска комисия ще понижи вероятностите си за стопански напредък в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Според финансовите министри от еврозоната битката с инфлацията е настоящият им главен приоритет макар намаляващия стопански напредък в блока.

На постоянната месечна среща на министрите Европейска комисия ще показа актуализация на икономическите си прогнози, показващи по-бавен напредък и по-висока инфлация, означи Домбровскис в коридорите на срещата.

" Могат да се чакат някои проверки надолу и по-специално за идната година “, уточни той, добавяйки обаче, че растежът остава постоянен.

Домбровскис сподели още, че " инфлацията ще бъде преразгледана във възходяща посока ", визирайки новите макроикономически прогнози на Комисията, които би трябвало да бъдат оповестени в четвъртък (14-ти юли).

Икономическият комисар Паоло Джентилони пък предизвести, че рисковете за стопанската система нарастват, защото Русия може да понижи доставките на газ за Европа. Той добави, че Брюксел може да предприеме редица ограничения за понижаване на инфлационния напън от вноса на газ, в това число посредством тавани на цените, макар че към момента не е взето решение за сходна мярка.

През май Европейска комисия понижи своите прогнози за растежа в еврозоната до 2,7% тази година от февруарска прогноза от 4% и до 2,3% през идната година от 2,7%, като това беше първа оценка на Комисията по отношение на въздействието на съветската войната в Украйна върху стопанската система на единния блок.

Инфлацията през май беше оценена на 6,1% за тази година, което единствено по себе си беше доста покачване от предходната прогноза през февруари на равнище от 3,5 на 100. За юни обаче Евростат регистрира рекордна годишна инфлация от 8,6 на 100.

Въпреки упования спомагателен спад в икономическия напредък, финансовите и стопански министри от еврозоната се концентрират върху битката с инфлацията, което демонстрира воля за по-голямо отдалечаване от солидните стопански тласъци, предлагани по време на острата фаза на коронавирусната пандемия, отбелязва Ройтерс.

" Приоритетът е да се ограничи инфлацията ", уточни министърът на стопанската система на Испания Надя Калвино пред кореспонденти преди началото на срещата, представена от БНР.

Според нидерландския финансов министър Сигрид Кааг пък инфлацията е главен проблем и ще остане на високи равнища и през идната година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР