Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще разпита поотделно

...
Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще разпита поотделно
Коментари Харесай

Изпълнителният съвет на МВФ ще разпита разследващите и Кристалина Георгиева за доклада Да правиш бизнес

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще разпита поотделно ръководещия шеф Кристалина Георгиева и проверяващите, изготвили отчета, съгласно който тя е оказвала напън върху екипа, изработващ класацията " Да правиш бизнес " ( " Doing Business " ), да бъдат променени данните в интерес на Китай. Това оповестяват източници, осведомени с плануваните срещи, осведоми Ройтерс.

Съветът ще разпита на следващия ден юристите от адвокатска фирма УилмърХейл (WilmerHale) за следствието им по класацията, изготвяна от Световната банка, показаха трима източници. Според следствието като основен изпълнителен шеф на Световната банка през 2017 година Георгиева е оказала непозволен напън върху чиновниците да променят данните в класацията в интерес на Китай.

Георгиева, която изрично отхвърля обвиняванията, ще се яви персонално пред съвета във вторник (5 октомври). Същия ден тя би трябвало да произнесе онлайн тирада за годишните срещи на МВФ и Световната банка, планувани за 11-17 октомври, съгласно двама източници.

Тези срещи могат да се окажат решаващи за поддръжката на акционерите на МВФ за Георгиева.

Засега държавните управления на най-влиятелните страни в МВФ, в това число на най-големия акционер Съединени американски щати, се въздържат от обществени мнения, предпочитайки вместо това да оставят процедурата за инспекция на случая да протече до дъно.

Говорител на МВФ отхвърли да удостовери дали има проекти за такива срещи, а представители на УилмърХейл в Бостън и Вашингтон не дадоха отговор на запитванията за коментар.

Говорител на Георгиева също отхвърли да удостовери срещите, само че съобщи в изказване по имейл, че " тези подправени обвинявания няма да спрат Георгиева, която остава отдадена на осъществяването на извънредно значимата си задача в МВФ ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР