Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на

...
Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на
Коментари Харесай

Министри от Б-9 обсъдиха укрепването на Източния фланг на НАТО

Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, укрепването на Източния фланг и оказваната помощ от НАТО и Европейски Съюз за създаване на защитителен потенциал на най-уязвимите страни-партньори – Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

Тези въпроси дружно с напъните на НАТО и Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна бяха част от полемиките на срещата на министрите на защитата на страните от формата „ Букурещ 9 “ /Б-9/ във Варшава. В срещата участваха министърът на защитата Димитър Стоянов и заместник-министърът Теодора Генчовска, оповестиха от военното министерство.

„ Колективна отговорност е да се приложат общите решения бързо и в цялостен аспект, да се построи по-високо равнище на районно и междуинституционално съдействие в поддръжка на груповата сигурност и бъдещето на нашите народи “ , съобщи министърът на защитата в изявлението си. Той подчертава върху нуждата от адаптиране към новата действителност и обезпечаване на надеждно въздържане и защита по Източния фланг, обезпечено от боеготови многонационални бойни групи. В началото на изявлението си българският министър на защитата поздрави Финландия за присъединението й към НАТО и уточни, че е от забележителна значимост в Балтийския район и по Източния фланг на Алианса да има още един мощен и благонадежден съдружник.

„ Нашата сигурност е непроменяемо обвързвана със сигурността на районните съседи, и в частност на Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. България остава ангажирана с поддръжката на тези страни както на двустранна основа, по този начин и посредством съществуващите принадлежности на Европейски Съюз и НАТО “, сподели още министър Стоянов.

Б-9 е многостранен формат за съвещания и разговор по въпроси на сигурността, в който вземат участие 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Във форума във Варшава през днешния ден участваха още представители от НАТО и държавният секретар по защитата на Англия Бен Уолъс.

След извършената среща, министрите на защитата одобриха обща позиция, в която показаха поддръжката си за Украйна и подчертаха нуждата от цялостно и навременно използване на решенията от срещата на върха в Мадрид във връзка с предната защита.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР