Изпаднала в политическа парализа, Испания отново е призована пред изборните

...
Изпаднала в политическа парализа, Испания отново е призована пред изборните
Коментари Харесай

Испания гласува днес на четвърти парламентарни избори за 4 години, Румъния избира президент

Изпаднала в политическа парализа, Испания още веднъж е призована пред изборните урни, за четвърти път за четири години, в конюнктура на рецесия в Каталуния и упования за напредък на крайнодясната партия " Вокс ", съобщи Франс прес.

Според социологическите изследвания победител ще е лидерът на настоящето социалистическо държавно управление Педро Санчес, който завоюва и предходните избори в края на април, само че не съумя да се контракти даже с радикалната левица " Подемос " за оставането си на власт, предава Българска телеграфна агенция.

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) обаче няма да ускори позициите си както се надява, за разлика от дясната Народна партия (НП) и най-много крайнодясната " Вокс ", отбелязва организацията. " Вокс " може да се трансформира в третата политически мощ в страната, откакто през април влезе в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента), в случай, че крайнодесните нямат достъп до властта от края на франкистката тирания през 1975 година

Ултранационалистическата групировка, която проповядва възбрана на сепаратистките партии и има доста твърда реторика във връзка с имиграцията, се възползва от паниката, провокирана от конфликтите при митингите в Барселона. Протестите избухнаха, откакто в средата на октомври бяха произнесени присъдите на каталунските сепаратистки водачи за ролята им в опита да разединение на Каталуния от Испания през 2017 година

Според допитванията " Вокс " може да удвои депутатите си до близо 50 в 350 локалната долна камара.

За да активизира гласоподавателите си, Санчес в последните дни предизвести за възхода на " Вокс ", която съгласно него съставлява онази " Испания в черно и бяло отпреди 40 години, която в никакъв случай не трябва да се връща ".

Днешните избори евентуално няма да сложат завършек на политическата неустойчивост, саботираща четвъртата по величина стопанска система в еврозоната от 2015 година, когато двупартийният модел Национален парк - ИСРП стана на пух и прахуляк с влизането на " Подемос " и демократичната партия " Сиудаданос " в Народното събрание.

Според сондажите нито левият блок (ИСРП, " Подемос " и " Мас Паис " - отцепници от " Подемос " ), нито десният (НП, " Вокс " и " Сиудаданос " ) ще получи болшинство.

Нов опит за съюз сред социалистите и " Подемос " наподобява сложен, заради мощното взаимно съмнение след неуспеха на договарянията посред им след априлските избори.

В краен случай Народното събрание може да упълномощи Санчес да ръководи в малцинство, в случай че депутатите, основно от Народната партия, гласоподават с " въздържал се ".

" Свобода за политическите пандизчии ", скандираха хиляди последователи на независимостта на Каталуня, които се събраха през днешния ден в Барселона за манифестации и концерти, ден преди общите избори в Исапния, съобщи Ройтерс.

Акциите бяха проведени от каталунската протестна група " Демократично цунами " която е последовател на ненасилствени дейности, с цел да подсети на испанците за деветимата каталунски сепаратистки водачи, които бяха наказани на затвор предишния месец.

Мерките за сигурност бяха затегнати в някои елементи на Барселона преди изборите, тъй като съгласно държавни източници имало опасения, че някои от днешните митинги може да прераснат в принуждение. Мадрид изпрати в района към 2500 служители на реда в допълнение, в това число елементи за битка с безредиците, в поддръжка на каталунската районна полиция. " Целта е да се подсигурява, че всеки ще може да упражни правото си на глас ", съобщи представител на националната полиция в Барселона.

Румъния гласоподава през днешния ден на първи кръг за избор на президент през идващите пет години - една обичайно оспорвана конкуренция, която този път бе засенчена от политическа рецесия, довела до встъпване в служба на държавно управление на малцинството единствено преди няколко дни, отбелязва Асошиейтед прес.

Социологическите изследвания сочат, че актуалният десноцентристки президент Клаус Йоханис води с към 40 %, следван от левия претендент - 55-годишната Виорика Дънчила, която до предишния месец беше министър председател на страната, с 15-22 %, предава Българска телеграфна агенция.

Социалдемократическото държавно управление на Дънчила беше насила да се отдръпна след избор на съмнение в Народното събрание предишния месец.

Йоханис (60 г.) е някогашен водач на Национално-либералната партия, която в понеделник образува държавно управление, ръководено от премиера Лудовик Орбан.

Румънците, живеещи в чужбина, могат да гласоподават в продължение на три дни - в петък, събота и неделя, до момента в който на територията на Румъния гласуването стартира през днешния ден. Ако никой от претендентите не събере над 50 %, идващият кръг ще бъде на 24 ноември. Общо 14 души претендират за най-високия пост в страната.

Въпреки че няма изпълнителна роля, румънският президент има основни пълномощия при вземането на решения, в това число по въпроси, свързани с националната сигурност и външната политика. Той също по този начин може да отхвърля партийни номинации за министър председател, както и държавни оферти за назначения в правосъдната система.

Други претенденти, които имат късмет да доближат до втори кръг в конкуренцията, са самостоятелният Мирча Дякону, 69-годишен някогашен артист и шеф на букурещки спектакъл, и Дан Барна (44 г.), който оглавява третата по величина партия в страната - десноцентристкия Съюз за избавление на Румъния.

Около 18,2 милиона души имат право на глас, в това число румънците, живеещи в чужбина.

Това са най-скъпите избори в историята на Румъния, отбелязва Асошиейтед прес и добавя, че вотът ще коства на румънските данъкоплатци към 35 милиона $. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР