Изостанаха ли ТЕЛК комисиите в работата си заради пандемията и

...
Изостанаха ли ТЕЛК комисиите в работата си заради пандемията и
Коментари Харесай

Изостанаха ли ТЕЛК комисиите в работата си заради пандемията?

 Изостанаха ли ТЕЛК комисиите в работата си поради пандемията и по какъв начин се отразиха на активността им ограничаващите ограничения?

Даниела Радославова е млада жена от Русе без работа и без приходи. Има осъществена онкологична интервенция. Процентът от ТЕЛК би й дал право да получава пенсия по болест. На 6 ноември предходната година след приключване на болничния й тя подала документи в ТЕЛК, само че към този момент два месеца и половина няма придвижване по тях. " Сега се обаждахме януари да проверим какво става с % ми. Казаха, че има нова стратегия, заради която към момента не може да се издаде. Лекарите са прелестни, които са там, само че мисля, че сега това, което се случва, не зависи от тях “, споделя тя пред БНР.

Карантината в действителност забавя нещата и удължава периодите, удостоверява доктор Цветан Данев, заместник-директор на Университетската болница " Канев “. Болницата упражнява методическо и административно управление над съставите на трудово-експертните лекарски комисии.

През втората половина на ноември и декември целият ТЕЛК бил в режим на карантина, имало заболели, а опциите на състава да работи били извънредно лимитирани. Имат указания да работят основно по документи и без ненужно събиране на хора. " И в този интервал се натрупва и още едно нещо – осведомителната система в републиката се трансформира по някакъв метод “, добавя доктор Данев.   

Системата е относително нова, чуваме за проблеми от разнообразни места, но както цялата цифровизация в България, по този начин и компютъризацията на ТЕЛК-овете ще стане мъчно и трудно, акцентира в предаването " Преди всички “ Капка Панайотова, шеф на Центъра за самостоятелен живот. Голяма част от хората с ТЕЛК са възрастни, живеят в дребни обитаеми места без интернет, уточни тя. 

" Проблемът е доста по-сериозен и доста по-дълбок. Ако не бръкнем в него, в никакъв случай няма да го решим. Проблемът с електронните подписи, компютъризацията са механически проблеми. Основният проблем е универсалният темперамент на решението на ТЕЛК, този повсеместен ключ за всичко - за пенсия, добавки, за всичко, само че не и за здравни услуги. Това е най-големият абсурд. Хората с ТЕЛК решения нямат някаква особена изгода от това ТЕЛК решение в здравната система, където на процедура доста от тях имат потребност “, разяснява Панайотова в предаването " Преди всички “.  

" Не може ТЕЛК-ът, един документ, да взема решение безусловно всички проблеми на индивида. Тук е заровено кучето. Един документ с характера на повсеместен ключ ще бъде доста издирван. “

Запитана за какво се трансформира формата, а не наличието, Капка Панайотова съобщи, че " евентуално по този начин е комфортно “. Със сигурност е комфортно на хората без вопиюща потребност от здравна грижа и могат да се оправят. Удобно е и на служителите и на политиците, счита Панайотова.

" Защото една дъвка да се разтяга 20 години, без да има никакво решение, това може би на някои политици им прави работа, само че сигурно не обслужва хората с увреждания, които имат потребност от действителна поддръжка, с цел да водят естествен живот. “

Трябва ни електронна система, която обаче да има другите детайли от живота на индивида, които могат да бъдат оценени по друг метод, акцентира Капка Панайотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР