Изображение на ангел е било открито в истанбулския храм "Света

...
Изображение на ангел е било открито в истанбулския храм "Света
Коментари Харесай

Ангел се появи в Света София

Изображение на ангел е било намерено в истанбулския храм "Света София ", написа турският в. Хюриет.

Реставратори са съобщили, че след разчистване на тавана на историческата постройка са намерили изображението на ангела с шест крила.

"Последната информация на ангела е датирана сред 1847 и 1849 година За него се приказва в преписка, разменена сред султан Абдул Меджид и швейцарския проектант Гаспаре Фосати. Вероятно европеецът, който е ръководел ремонтни действия, по разпореждане на султана е замазал изображението, което открихме на 22 ноември ", са показали експертите.

"Ангелът с шестте крила, чиито размери са метър на метър и половина, най-вероятно е бил нарисуван по време или малко след построяването на храма. Ние допускаме, че той е бил част от по-мащабна комбинация ", са допълнили специалистите.

"Света София " е била построена като църква през 537 година по време на византийския император Юстиниан I. Тази постройка е била християнски храм в продължение на 916 години. Тя е била преустроена в джамия откакто османският султан Мехмед II е завладял Константинопол на 29 май 1453 година

"Света София " е почнала да действа като музей с декрет на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1923 – 1938 г.).

На 10 юли 2020 година сегашният водач на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган е анулирал решението на създателя на Република Турция и постройката е почнала да действа като мюсюлмански молитвен дом.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР