Износът на стоки от България за Европейския съюз намалява с

...
Износът на стоки от България за Европейския съюз намалява с
Коментари Харесай

Износът на България за ЕС намалява

Износът на артикули от България за Европейския съюз понижава с 6,6 % през интервала януари - август по отношение на същия интервал на 2022 година и е в размер на 37 525,0 млн. лв.. Това демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които образуват 61,4 % от износа за страните членки на Европейски Съюз.  През август износът за Европейски Съюз понижава с 11,1 % по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 4 370,9 млн. лв..

През интервала януари – август при износа на артикули от България за Европейски Съюз, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на 2022 година е маркиран в секторите " Разнообразни подготвени артикули, н.д. " (14,7 процента), а максимален спад - в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (70,9 процента). Вносът на артикули в България от Европейски Съюз за интервала януари - август е намалял с 0,6 % по отношение на същия интервал на 2022 година и е на стойност 38 489,2 млн. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия.

През август вносът на България от страните членки на Европейски Съюз понижава с 5,2 % по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 4 480,6 млн. лв..  При вноса на артикули от Европейски Съюз, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през интервала януари - август най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на миналата година е регистрирано в бранш " Машини, съоръжение и транспортни средства " (16,6 процента), а максимален спад - в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (66,3 процента).

Външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на България с Европейски Съюз през интервала януари - август е негативно и е на стойност 964,2 млн. лв..

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР