Износът на селскостопанска продукцияв света за цялата 2022 г. достигна

...
Износът на селскостопанска продукцияв света за цялата 2022 г. достигна
Коментари Харесай

Страните, които са най-големите износители на селскостопанска продукция в света

Износът на селскостопанска продукцияв света за цялата 2022 година доближи нов връх, надхвърляйки в стойностно изражение 2 трилиона $ за първи път. В съпоставяне с миналата 2021 година стойностният размер на износа за 2022 година, съгласно данните на ITC Trade Map, се е нараснал със 7,4%.

Първите 20 страни в света по размер на доставките на селскостопански артикули, обезпечават общо съвсем 70% от международния експорт на храни през 2022 година. А за 2021 година по обновени данни, този дял е съвсем 68%, допълват от Федералния център " Агроекспорт " при Министерството на селското стопанство на Русия.

В същото време, позицията на максимален експортьор в света на селскостопански артикули за 2022 година се резервира от Съединени американски щати, които са нараснали по отношение на миналата година продажбите на външните пазари с 9,1%, до общо 193 милиарда $.

На второ място е Бразилия, която през предходната година съумя да усили доставките на международните пазари с 35%, до 135 милиарда $. Нидерландия обаче й отстъпи второто място (което заемаше за 2021 г.) и отиде на трето място по експорт на селскостопанска продукция, която се пресмята на 121 милиарда $, увеличавайки износа си на годишна база единствено с 1,6%.

Освен това, в топ 5 на международните снабдители на селскостопанска продукция за 2022 година, влязоха Германия и Китай.

" В структурата на международния експорт на храни през предходната година обаче има обилни промени по отношение на миналата ", се споделя в изказване на Федералния център " Агроекспорт " към Министерството на земеделието на Руската федерация.

И по този начин, челна позиция като дял от международния експорт на селскостопански хранителни артикули към този момент заемат зърнените култури - с дял от 8,8%.

До второ място се " издигнаха " животинските и разстителните мазнини и масла, приходите от износа на които записаха нарастване от 18% на годишна база, до 173 милиарда $.

Месните продукти пък бяха тези, които отстъпиха второто място и заеха трето в структурата на селскостопански експорт в света. Все отново износа на месо през предходната година също бележи растеж - със 7%, до 163 милиарда $.

Интересно е да се означи, че за 2022 година Русия - която на практика към този момент повече от година води военни дейности - влезе още веднъж в топ 20 на международните експортьори на селскостопански хранителни артикули, заемайки 17-то място в " класацията ", с дял от 2,1% в международния експорт, оповестяват от " Агроекспорт ". По-конкретно, за 2022 година на годишна база, селскостопанският експорт на Русия е повишен с 12%, до 41,6 милиарда $.

От друга страна, прегледано за интервала за последните 10 години, измежду първите 20 страни по експорт на селскостопанска продукция, Русия демонстрира най-голямото нарастване на износа - 2,5 пъти за 10 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР