* Износът на изкуство от България трябва да стане наша

...
* Износът на изкуство от България трябва да стане наша
Коментари Харесай

Любомир Денев-син със световни премиери в Лондон, Виена и Суджу

* Износът на изкуство от България би трябвало да стане наша задача, споделя диригентът и композитор * 70-годишният празник на филхармония " Пионер " ще бъде маркиран с празничен концерт на 23 май 
Диригентът и композитор Любомир Денев-син покори международните подиуми. Негови творби слушат освен в международните столици на музиката Лондон и Виена, само че даже и в отдалечен Китай. Носител е на трета премия от интернационалния конкурс по диригентство в Лос Анжелис 2019 година, а през 2021 година получава премия „ Стефан Линев “ за млад диригент, връчена от Софийски музикални седмици и Фондация „ Евро Атлантик Арт “.

От 2010 година Любомир Денев е основен диригент на Филхармония „ Пионер “, която тази година става на 70 години. През 2012 година основава звукозаписната компания Four For Music дружно с Георги Стрезов, Георги Еленков и Борис Радилов и до 2019 година е основен диригент на Sofia Session Orchestra към компанията.

Гостувал е на съвсем всички български оркестри. Като композитор е записван и изпълняван от доста оркестри, измежду които Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Sofia Session Orchestra, London Musical Theatre Orchestra, Кипърски симфоничен оркестър и други Денев приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ със компетентност оперно-симфонично диригентство при проф. Пламен Джуров и Деян Павлов. Извън България учи диригентство с проф. Колин Метерс (професор в Кралския музикален лицей в Лондон), Нийл Томсън, Скот Уис, Мартин Акервал и Джинг Уанг.

- Господин Денев, да стартираме хронологично. Скоро имаше премиера на Ваше произведение в Лондон. Как публиката одобри Вашата музика?

- Уви, нямах опцията да участвам на събитието, само че разбрах, че публиката е приела музиката доста добре, което единствено може да ме радва. Изключително съм признателен на пианистката Марина Станева и на виолончелиста Тоби Уайт, които направиха премиерата на пиесата, написана особено за тях. Пиесата се споделя „ Extrospection and Meditation ” и беше показана на 16 март в програмата на фестивала St. Barnes в Лондон.

- Разкажете малко повече за това произведение.

- Музиката написах през 2019 година и в действителност пиесата трябваше да бъде изпълнена още през лятото на 2020 година на един фестивал, който се организира до Ливърпул. Но, както знаете, имаше аргументи всичко това да се анулира. И по този начин, две години по-късно...

Музиката е в две контрастни елементи. Първата изобразява напрегнатия живот в Лондон, бързината и сивите мисли на хората. Втората част е една безспорна медитация измежду природата в тишина и отсъствието на каквито и да е мисли. 

- Ваше произведение ще се извърши и в Китай.

- Да, преди няколко години написах произведение за двама перкусионисти и струнен оркестър. По време на пандемията демонстрирах пиесата на моя сътрудник и другар Георги Виденов, който е тимпанист на симфоничния оркестър на Суджу (град до Шанхай), той също по този начин е учител и в локалната музикална академия.

Георги доста хареса пиесата и двама негови студенти ще я показват с техния студентски оркестър. Видях фотоси от академията - единствено желая да кажа, че имат феноменална база. И по този начин - към края на април или през май ще прозвучи „ Въведение, токата, ария и ремининсценция “.

- Добре ли е показана българската музика отвън България?

- Този въпрос може би би трябвало първо да стартира с това дали българската музика е показана добре в България и по-късно на открито. Вижте - всяка нация, с цел да бъде уважавана, се бори за така наречен цивилизационен принос. Затова всяка страна желае и се пробва да има достижения в изкуството и в науката.

Ние в България сме доста положителни във вноса на изкуство и в този момент идва време да станем също по този начин положителни и в износа. И като споделям експорт, нямам поради износа на гении отвън Бъгария, тъй като това е изнасяне на фрагменти, а имам поради изнасяне на културен артикул. Мисля, че това би трябвало да се трансформира в наша задача, което автоматизирано значи и да уважаме повече това, което се прави тук

.- Филхармония „ Пионер “ става на 70 години. Какви са проектите Ви? Имате турне във Виена.

- Ще стартира от турнето във Виена, което трябваше да се случи през ноември 2021, само че по обясними аргументи беше отсрочено. Ние вършим всичко допустимо то да се случи.

Искам да изкажа изключителната си признателност на всички, които ни поддържат. Ще стартира от Национален замък на децата, който ни обезпечава база и опция за работа. Искам да благодаря на всички хора, които направиха дарения, с цел да създадат допустимо нашето пътешестване, на Фондация „ Проф. Влади Симеонов “ в лицето на доктор Александър Пешев и Весела Господинова, Фондация „ Лилавият лебед “, която провежда турнето, в лицето на Александър Александров, Фондация „ Петко Стайнов “, Софийска филхармония, която постоянно доста ни поддържа, доста музиканти, които са свързани с „ Пионер “ и такива, които не са.

Живот и здраве, ще бъдем във Виена в интервала 1-4 юли, като ще създадем няколко концерта. По щастливо стичане на събитията се оказа, че тъкмо в интервала, в който ще сме във Виена, се организира влиятелният SCL Festival, който включва оркестри и хорове от целия свят. Свързах се с тях, те доста харесаха оркестъра и ни поканиха да вземем присъединяване във фестивала. И по този начин, с помощта на тях ние ще имаме присъединяване в Музикферайн на 3-ти сутринта, където ще представим единствено българска музика – Петко Стайнов - „ Ръченица “, Любомир Пипков – Въведение и танци из операта „ Момчил “, Георги Златев Черкин - „ Севдана “, с изключителния цигулар Максим Цеков и Петко Стайнов – Ръченица из „ Тракийски танци “.

На 2-ри юли имаме концерт в Миноритенкирхе, на 3-ти вечерта сме в залата на Виенските момчета. Програмата ни включва Дворжак – Симфония №8 в сол мажор, още веднъж Пипков и Черкин, както и премиерата на моя " Концерт за тромпет и оркестър ", който ще бъде изпълнен от един незабравим тромпетист – Сава Стоянов. Сава е малко прочут в България, само че за сметка на това има огромна кариера в Германия. Той е ориентиран напълно в модерната музика. 

Нашият празник ще бъде маркиран с празничен концерт на 23-ти май в зала „ България “, което ще бъде и разкриване на фестивала Софийски музикални седмици. Любопитното е, че в този концерт ще вземат присъединяване доста от музикантите, които са свирили в последните 10 години. За страдание няма да може да вземат участие всички, тъй като те са над 250 души, минали през оркестъра, само че на сцената сигурно ще сме над 110 души. Затова имаме и четирима диригенти, които да овладеят силата на оркестъра, а това са все диригенти, чиито кариери са свързани с оркестъра – Григор Паликаров, Борис Спасов и Христо Христов.

Всички вести от категория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР