Изнесените от омбудсмана данни за 24 смъртни случая през миналата

...
Изнесените от омбудсмана данни за 24 смъртни случая през миналата
Коментари Харесай

Директорът на дома, където умряха 24 души: Аз не се чувствам виновна

Изнесените от омбудсмана данни за 24 смъртни случая през предходната година в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол, доведоха до намесата на общественото министерство и прокуратурата. За съпоставяне настанените сега в заведението са 57. Тревожните данни дадоха мотив да се заприказва за ново Могилино.

``
реклама

„ Много държа да покажа отчета на омбудсмана за 2013 година, който е за всички домове в страната. В него в 8 точки са направени наставления към нас. Само едно от тях не е изпълнено ”, съобщи от своя страна пред NOVA директорката на дома Вера Дукова.

Тя уточни, че мониторът за видеонаблюдение скоро ще бъде изнесен от нейния кабинет и ще бъдат обезпечени 24 часови наряди. Помещенията са ремонтирани - няма плесен и влага.

Дукова призна, че в дома липсва задоволително персонално пространство за настанените по 6 души в стая. Санитарните възли са единствено два и има един душ за всички пациенти.

„ Работим по въпроса, само че сами разбирате, че такава огромна реорганизация и рационализация не може да бъде осъществена със лични средства ”, сподели Дукова.

„ Стреснахме цяла България, изказванието „ ново Могилино ” е пресилено. 30 години се грижим за хората през деня и нощем. Медицинско обслужване, лекари, експерти – всичко, каквото е належащо, ние сме го създали. Има планове, през 2008 година е изработен, само че не беше утвърден за жалост.  От тогава търсим благоприятни условия за финансиране. Говорихме с министър Сачева, имаме нейното схващане, че въпросът ще бъде решен. Трябва да се създадат по нов метод нещата, тъй като всяка реорганизация в този дом ще бъде безсмислена. Ще би трябвало да се създадат центрове от предпазен вид. Търсим уместно място. Имаме разбирането на организацията и министерствата. Ще стартираме работа по този въпрос още от другата седмица ”, уточни кметът на общината Пламен Чернев.

Той уточни, че очевидно е трябвало да се случи този отчет, с цел да се задействат институциите.

„ Държавата и ние ще създадем всичко допустимо оттук насетне тези хора да имат естествени условия за живот ”, съобщи Чернев и добави, че това ще стане „ допустимо най-скоро ”.

„ Високата смъртност се дължи на това, че хората идват с доста тежки болести, в доста тежко положение. Не са обгрижвани досега на идването си при нас. Възрастовата граница е доста висока. В тези 24 случая, 5 индивида са на възраст над 90 години. Цифрата не е дребна, само че приказваме за възрастни хора в доста тежко положение. Джипито е едно, което обслужва всички консуматори тук ”, добави Дукова.

„ Състоянието им е извънредно тежко. От тези 24 умряли, 19 са на възраст сред 78 до 99 години. Карат ги в извънредно тежко положение. Карат ги на носилка, със система и ние би трябвало да се грижим за тях. Изписани от болница и ги карат тук. Има хора, пристигнали от улицата. Медицинското обслужване е на равнище, само че това не е болница ”, акцентира лекарят на дома доктор Йорданов.

„ Аз не се усещам отговорна, че броят на умрелите е толкоз огромен ”, съобщи Дукова.

„ Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е друго. Правим инспекция във всички домове. Но може да се каче, че там постъпват хора, които са в доста тежко положение. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е по този начин. Част от тях са на носилки, друга част са в в действителност съвсем терминално положение. В това отношение статистиката може да е стряскаща, само че си има своето пояснение ”, по този начин общественият министър Деница Сачева разяснява в ефира на „ Здравей, България ” сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция край Сухиндол.

„ Да стартираме от там какъв брой са тези домове. Те са 14 в цялата страна, като в тях сега има настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за остарели хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. Това е обществената услуга, от която има може би най-голяма потребност. И ще има за в бъдеще от ден на ден и повече възходяща потребност. За страдание това е и услугата, която минимум се декларира от общините и минимум се търси. Може би, тъй като най-трудно се провежда от позиция на личен състав и подобаващи пространства ”, регистрира министърът.

„ Назначена е цялостна инспекция, която сега тече. Имало е инспекция през 2018 година, направени са предписани. Това, което е реалност, е, че в този дом има неприятни материални и битови условия. 2/3 от предписанията са изпълнени. Персоналът има потребност от спомагателна подготовка и образование. От друга страна не мога да кажа, че има неглижиране на хората и корист с правата на хората. Това е постройка на бивше учебно заведение, която мъчно може да се пригоди ”, изясни Сачева.

„ Това, което сме взели като решения, е да преустановим настаняването на нови хора в този дом. Ще забележим каква е опцията част от консуматори да бъдат пренасочени към други обществени услуги, тъй че да понижим броя на хората в стаята.  Говорихме през вчерашния ден с кмета на община Сухиндол да потърси помещение в прилежащи села, тъй че да можем да изградим център за настаняване от фамилен вид и да пренасочим както личния състав, по този начин и хората в по-добри битови условия ”, сподели министър Сачева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР