Изненадващото посещение на американския президент Джо Байдън в Киев започна

...
Изненадващото посещение на американския президент Джо Байдън в Киев започна
Коментари Харесай

Таен полет, нощен влак: как Байдън пристигна в Киев

Изненадващото посещаване на американския президент Джо Байдън в Киев стартира близо 24 часа, преди да дойде там - измежду нощ по източноамериканско време, в хангара на едно военно летище край Вашингтон.

Без да знаят медиите в целия свят, политическата класа и гласоподавателите в Съединени американски щати, 80-годишният демократ се качи в един Боинг 757 на военновъздушните сили с кодово означение Си-32. Това стана в 04:00 ч. (09:00 по Гринуич) в неделя.

Този аероплан - смален вид на Еър Форс 1, с който пътуват нормално президентите на Съединени американски щати, бе на стоянка много надалеч от мястото, където Байдън всекидневно поема на път. Една детайлност разкрива характера на пътуването, държано в загадка: всички илюминатори бяха със спуснати щори.

Четвърт час по-късно държавникът, неколцина сътрудници, виновни за сигурността му, един дребен медицински екип, доближените му съветници и двама публицисти, заклели се да мълчат, отлетяха за Украйна - близо година след съветското нахлуване.

 Снимка: Скрийншот/Телеграм

Президентът на Съединени американски щати без никакво подозрение е измежду най-наблюдаваните фигури на планетата. Дори най-незначителните му напредвания се отразяват от публицисти, а всяка дума, казана обществено, се записва и се излъчва или цитира в печата.

На тази прекомерно специфична аудиенция участваха единствено двама от 13-те фотожурналисти и кореспонденти от радиа, малките екрани и печатни медии, които нормално го съпровождат в чужбина.

Избраните щастливци бяха Сабрина Сидики, редактор от " Уолстрийт джърнъл " (която разкри детайлностите за това пътешествие, щом получи зелена светлина от Белия дом), и Ивън Вучи, фотограф от американската организация Асошиейтед прес.

Двамата бяха извикани във военновъздушната база Андрюс близо до столицата на Съединени американски щати за 02:15 ч.

Щом влязоха, им бе подредено да предадат телефоните си - върнаха им ги, едвам когато Байдън дойде в Киев, т.е. към 24 часа по-късно.

Първи стадий от това пътешестване бе към седемчасовият полет от Вашингтон до американската военна база Рамщайн в Германия, където машината кацна, с цел да зареди още гориво. Там илюминаторите също останаха със спуснати щори, а пасажерите - на борда.

Вторият полет бе до летище " Жешув-Яшонка " в Югоизточна Полша, станало интернационален хъб, през който минават оръжия и муниции за милиарди долари, по-специално американски, предопределени за украинците.

" Приятно е да се завърнеш "

През тези дълги часове двамата публицисти не съумяха да видят Байдън. Щом слязоха на полското летище, те се мушнаха в един джип от кортежа. Журналистите, съпътстващи Байдън, постоянно се движат в колоната, само че този път нямаше никакви сирени и нищо не издаваше наличието на американския президент, насочил се към гарата в полския град Пшемисъл покрай границата с Украйна.

В Полша бе 21:15 ч., когато колоната спря пред влакова комбинация от осем вагона. Журналистите се качиха - по този начин и без да видят Байдън. Влакът пое по маршрута, по който са били доставяни в Украйна астрономически количества помощ, а в другата посока са пътували милиони украински дами и деца, бягащи от спора.

 Снимка: Getty Images

Повечето хора във влака бяха част от " забележителния екип по сигурността ", уточни Сабрина Сидики.

Президентът споделя, че влаковете го очароват. Обича да разправя за годините, прекарани в совалки сред Вашингтон и къщата му в щата Делауер, когато е бил сенатор и се е прибирал вкъщи, с цел да наглежда двамата си млади сина след гибелта на майка им в пътно произшествие.

Един от прякорите му е " Амтрак Джо " - от името на американската железопътна компания.

Това десетчасово пътешестване из Украйна напълно не наподобяваше нормалните обиколки на един американски президент - то протече в район, обзет от война, и обратно на президентските визити в Афганистан или Ирак сигурността не бе поверена на американските войски.

Влакът влезе в Киев призори. Байдън, посетил за финален път украинската столица, когато бе вицепрезидент на Барак Обама, слезе от него в 08:07 ч. локално време.

" Приятно е да се завърнеш в Киев ", рече той.

Превод: Андрей Шарков/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР