Изненадващо за обществено обсъждане беше пуснат проект за постановление на

...
Изненадващо за обществено обсъждане беше пуснат проект за постановление на
Коментари Харесай

Червени линии за минималната заплата! Има ли брод през тях?

Изненадващо за публично разискване беше пуснат план за разпореждане на Министерския съвет за нарастване на минималната работна заплата (МРЗ) от 710 лева, на 770 лв.. Изненадващо, тъй като служебните министри заявяваха две неща: че няма да вършат политика (а с по-високия размер вършат точно това) и че всяко повишаване над в този момент настоящия размер (710 лева.) би натоварил значително бюджетните разноски.

Оказа се, че това ново предложение е на Министерството на труда и обществената политика и не се приема от Министерството на финансите. На последното съвещание на Комисията по бюджет и финанси в късните следобедни часове на 15 декември, четвъртък, при разглеждане на удължителния закон за бюджета, служебният министър на финансите Росица Велкова сподели, че държи на 710-те лв. най-малко до 1 юли 2023 година - след като може МРЗ да стане 770 лв. при съществуването на постоянен (не удължен) бюджет. Самата тя призна, че препоръчаният нов размер на МРЗ е на МТСП.

Но с изключение на в Министерски съвет разнобоят по този значим показатело стават и сред така наречен сооциални пратньори, без каквито и да е изгледи за помиряване.

Увеличението от МТСП се стори незадоволително за синдикатите, дефинираха го като скандално, обосноваха се за какво и демонстрираха, че държат на 850 лева; за бизнеса, които са твърдо срещу администрирането на МРЗ при какъвто и да е размер, а и на политиците, които в Народно събрание към този момент утвърдиха 850-те лв. по искане на Българска социалистическа партия от 1 януари 2023 година

Добрият звук беше зарязан даже и в политическата полемика за МРЗ, когато един против различен се изправиха служебният министър на труда Лазар Лазаров и ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, макар че и двамата са от левия стопански набор. В парламентарната комисия по обществена политика Лазаров и Нинова твърдо отстояваха позициите си от двете страни на алената линия. Да, техният спор се организира седмица преди последното предложение на служебния кабинет, само че това нищо не трансформира.

Какво ли остава за професионалната полемика по тематиката на разнообразни конгреси и на най-високо равнище в Тристранния съвет, където едни против други са синдикати и работодатели, а държавното управление гледа от горната страна като по-силния по право, обещано му със закона.

Министър Лазаров е безапелационен: 850 лева е число, което не е контрактувано от обществените сътрудници.

Как се стигна до тези 850 лв.

Минималната заплата да не може да бъде по-малка от 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Това одобриха с огромно болшинство депутатите на първо четене с смяна в Кодекса на труда - откакто служебното държавно управление не усилва размера с разпореждане.

Всяка година цената на МРЗ да се дефинира до 31 октомври, написа още в законопроекта. Сметката при използване на този механизъм даде 850 лв. - 50% от междинната работна заплата за първото полугодие на 2022 година (простата сметка демонстрира 841 лв. - за публичния сектор). Това би бил и размерът на минималния застрахователен приход. 

 

Средна брутна работна заплата за 2022 година по месеци
Източник: НСИ
 

След като оказваме помощ на бизнеса с обезщетения за 200 лева за мегаватчас електрическа енергия, да проявим съпричастност и към служащите и чиновниците, аргументира се Корнелия Нинова.

Не подвигаме минималната работна заплата, а даваме дълготраен механизъм за определянето ѝ, сподели Деница Сачева от ГЕРБ.

Няма по какъв начин да желаеме да станем богати, в случай че държим заплатите ниски. Това е крайната цел в последна сметка, счита пък Асен Василев от Политическа партия.

Най-тежкият мотив е директивата на Европейски Съюз за МРЗ от най-малко 50% от междинната брутна заплата.

Синдикатите - естествено удовлетворени от предлагането

За нас нарастването на МРЗ на 850 лв. е безалтернативно, сподели ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. Такъв размер би обезвредил най-малко до известна степен повишената инфлация, счита синдикатът. Но Димитров изиска още: необлагаем най-малко за МРЗ " за стимулиране на потреблението и понижаване на неравенствата при приходите за нискодоходните групи ". Това към този момент не минава.

Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ", възприема този автоматизиран механизъм като първа стъпка: след нея можем да уговорим минимални работни заплати по стопански действия, нещо за което и бизнесът упорства.

" МРЗ също се заработва ", а " междинната е свинско със зеле "

Работодателските организации са праволинейни в констатациите си, държат на своето.

БСК разгласи безапелационното си противоречие с сходен метод за установяване на МРЗ. Ето какво сподели ръководителят на Стопанската камара по БНР Добри Митрев напълно неотдавна: " Хората ще получат повече като число, само че в края на идната година с тези средства ще могат да закупуват по-малко, в сравнение с в този момент с актуалната минимална работна заплата ".

" Защото това е гориво за инфлацията. Хората ще получават повече като средства, само че ще използват по-малко, тъй като цените ще бъдат по-високи. "

Работодателите ще бъдат принудени да покачат всички хонорари, освен МРЗ и ще влезем в една серпантина, от която няма излизане, предвижда Митрев и попита депутатите от кое място ще пристигна ресурсът за тези средства.

" Данъкоплатците съгласни ли са това да бъде за сметка на повишение на данъчната и осигурителна тежест? " Така се ражда недостиг, който ще ни отдалечи извънредно доста от еврозоната, разясни шефът на БСК.

Така мисли и ръководителят на Асоциацията на индустриялния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. СРЗ се въздейства директно от МРЗ. Получава се " перпетуум мобиле " - всяко повишение на минималната работна заплата води до повишение на междинната брутна работна заплата, което пък води до следващо увеличение на МРЗ и по този начин нататък до свършека на света, аргументира се Велев.

АИКБ упорства за договарянето на МРЗ по стопански действия като резултативна големина на тези договаряния - а за национална МРЗ да се одобри най-ниската контрактувана стойност от договарянията по стопански действия.

Пред Dir.bg и 3eNews преди година Васил Велев предизвести за излъган растеж на междинната заплата в частния бранш. Сега получателите на такава заплата са по-малко и поради това е растежът. " На процедура бяха съкратени нискоквалифицираните служащи и чиновници при рецесията. Но общите разноски за труд в промишлеността са нарастнали единствено с 1,7%. И тези, на процедура същи, разноски за труд, като се разделят на по-малко хора, се получава излъган растеж на междинната заплата. "

Пред Агенция " Фокус " на 1 ноември Велев е окроввен: " Ние не се борим за минимална работна заплата, ние се борим за високи приходи. " Този, на който му е дребна минималната заплата, дано да работи за междинна заплата, да работи на две места. Вижте, минималната работна заплата, както всички заплати, не е обществена помощ, тя би трябвало да се създава ".

Ето какво още споделя той:

" МРЗ не е подарък, тя би трябвало да се създаде. И най-правилното решение за минимална работна заплата е тя да се договаря и да е друга за другите стопански действия. Да се договаря сред браншовите организации на същите тези синдикати и браншовите организации на работодателите. Така се действа в скандинавските страни, в Италия, в Австрия. И там междинните приходи на хората са с 60% по-високи от останалата част на Европа, където не се действа по този начин, а се фиксира една наложителна за всички минимална работна заплата. Това е нашата позиция. За някои сектори тя може да нарасне, за други да нарасне повече, за трети да не нарасне, а за някои дори да се понижи. И би трябвало да се договаря брутна минимална работна заплата и да я съпоставяме с медианата заплата, а не със междинната, тъй като медианната заплата е тази, която дава повече информация за получаваните заплати у нас. Средната е свинско със зеле. Докато медианната е тази, която половината хора получават по-малко от нея, половината получават повече от нея - тя е в средата. Средната изкуствена големина. Защото малко хора получават доста високи заплати и те издърпват нагоре междинната. И хората се питат: " Къде е тази междинна заплата, като всички към мен получават доста под нея?. " (Ще се върнем към медианното предложение на Европейски Съюз и изобщо към медианната форма.)

Как МТСП аргументира новото си предложение

Повишаването на МРЗ до 850 лв. ще увеличи недостига в хазната към един милиард лв., съобщи няколко пъти служебният министър на финансите Росица Велкова. Според нея повишение на МРЗ на 850 лв. е извънредно висок растеж.

Пред бюджетната комисия на 15 декември Велкова изясни, че директният разход би бил 630 млн. лв., само че поради резултата, който ще провокира за околните до минималния размер заплати, които ще тръгнат нагоре, общият разход МФ изчили на към 1 милиард лв..   

" При всяко нарастване на МРЗ с 10 лв. салдото на бюджета се утежнява с 50 млн. лв.. Такъв фрапантен растеж на МРЗ в никакъв случай не е имало, до момента покачването е било със стъпка по от към 50 лв.. Трябва да има растеж на МРЗ, само че не с такава стъпка ". 

В отчета си, пуснат с постановлението за публично разискване, министърът на труда Лазар Лазаров изясни, че цената от 770 лева подхожда на Директивата на Европейски Съюз и препоръчаните референтни стойности за установяване на минималната работна заплата като 50% от междинната работна заплата и 60% от медианната работна заплата. Средногодишно съотношението сред размера на минималната работна заплата от 770 лева към междинната заплата за 2021 година е почти 50%.

При размер от 770 лева от 1 януари 2023 година минималната работна заплата ще се усили с 60 лева или ще бъде осъществен растеж от 8,45% по отношение на 2022 година При установяване на размер от 770 лева за 2023 година ще се запази и доразвие националната процедура за установяване на размера на минималната работна заплата както във връзка с употребяваните статистически данни, по този начин и във връзка с задачите за бистрота и прогнозируемост на настоящия механизъм. В аргументацията се добавя, че нужните средства за повишение на минималната заплата с 60 лв. ще са за сметка на одобрените разноски в бюджетите на министерствата.

При предлагано 770 лв. минималното заплащане, чисто в джоба на хората, които го получават ще влязат 641 лв..

Резкият отговор на КНСБ не закъсня. В своя синдикатът отбелязва, че с предлагането си кабинетът основава " спомагателна конспирация в така и така сложния спор по тематиката ".

КНСБ акцентира, че за определянето на размера на 770 лева служебното държавно управление цитира остарели данни от към този момент неактуални прогнози, употребявани са остарели базисни интервали, за да се понижи оптимално възможното повишаване на МРЗ. Накрая е изработен изводът, че размер на МРЗ от 770 лева дава отговор напълно на Директивата за съответните минимални заплати. " За нас сходно изказване е скандално. " Синдикатът напомня, че " страната ни няма настояща тригодишна прогноза тъкмо поради отвод на служебното държавно управление да внесе Бюджет 2023 с претекста, че то няма пълномощията да организира каквато и да е политика ".

КНСБ критикува методът за сметките, като за база се приема 2021 година, а пък профсъюзът желае отчитане на шестмесечието на 2022 година

Наред с това, " по данни на Национален статистически институт междинната годишна работна заплата на наетите по трудово и служебно правно отношение за 2021 година е 18 733 лева или 1561 лева месечна заплата. В предварителната оценка на МТСП обаче се борави със междинна годишна брутна работна заплата за 2021 година от 1530 лева (като за месец декември са включени годишни награди от 83 лева.). Това значи, че не просто се употребява стар базисен интервал за да се понижи оптимално възможното повишаване на МРЗ като функционалност от наредбите на Директивата, само че и се употребяват неверни цифри от Национален статистически институт ", декларират от КНСБ.

Какво планува европейската инструкция

В средата на септември Европейският парламент одобри Закона за минималната работна заплата в Европейски Съюз, който би трябвало да задължи страните членки да " обезпечават почтени стандарти на живот и труд и да предизвикват груповото договаряне за заплащането ", се споделя в прессъобщение на Народното събрание. Директивата (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и Европейския съвет по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз е от 19 октомври 2022 година

Определянето на минимална работна заплата остава национална подготвеност, само че страните членки ще би трябвало да подсигуряват, че националните минимални работни заплати разрешават на служащите да водят заслужен живот, надлежно като вземат поради разноските за живот и общото ниво на заплатите, се споделя в директивата. При своята оценка на адекватността на съществуващите минимални работни заплати, страните членки могат да се основат на кошница от артикули и услуги на действителни цени, или пък да дефинират цената ѝ на 60% от брутната медианна работна заплата и 50% от брутната междинна работна заплата.

Всяка страна в Европейски Съюз би трябвало да предизвиква груповото договаряне без да се попречва синдикалната активност, а неговият обсег би трябвало да е 80%. Всички страни под този %, измежду които и България, ще би трябвало да изготвят проект за деяние в поддръжка на груповото договаряне и реализиране на този обсег.

Две години (до 15 ноември 2024 г.) имат страните членки, с цел да приведат националните разпореждания в сходство с директивата.

Според Българска социалистическа партия на фона на ниските приходи и растящите разноски за живот у нас, няма причина да се чака две години за транспониране на директивата изключително в частта й за минималната заплата.

Ще прави ли по-добра работа медианното пресмятане?

, само че не пречи да го повторим. Както е известно от теорията на статистиката, медианата* е междинната стойност на група цифри, подредени по величина. Тя е цифрата, което е тъкмо в средата, тъй че 50% от класираните цифри са над и 50% - под нея.

Медианната работна заплата се взема автоматизирано като число, откакто се прегледат от най-високото до най-ниското равнище на възнаграждение. Медианата разделя заплатите на два диапазона, до момента в който във образуването на междинната работна заплата вземат участие всички работни заплати. А пазарът на труда в България е мощно диференциран във връзка с заплатите. Най-ниската и най-високата заплата са в пъти повече, като съответствие, в сравнение с в Германия да вземем за пример, разяснява пред БНР преди година Пламен Димитров.

АИКБ обаче поддържа опцията да се реферира медианната работна заплата (МедРЗ) във разновидността МРЗ = 0,6хМедРЗ, а не към междинната брутна работна заплата. Медианната работна заплата е по-адекватна - тя не се въздейства нито от минималната работна заплата, нито от групите с високи приходи, които покачват междинната брутна работна заплата (СРЗ) по диспропорционален метод, показва се в мнението на работодателската организация. 

КНСБ счита, че единствено определянето на минималната заплата като съответствие 60% от медианната не прави работа, тъй като националните медиани са доста разнообразни и разликите се предопределят от характера на разпределението на самостоятелните заплати (медианната заплата се пресмята само от самостоятелни работни заплати) и степента на тяхната диференциация, в това число позиционирането им по отношение на междинната и медианната заплата.

Из теорията: междинна vs. медианна

T. нap. cpeднa зaплaтa ce изчиcлявa нa бaзaтa нa вcичĸи cтoйнocти, ĸoитo ca нaд cpeднитe дoxoди и мoгaт дa пoвлияят нa peзyлтaтa. Зa дa пoлyчитe cpeднaтa зaплaтa тpябвa дa cъбepeтe вcичĸи зaплaти и дa ги paздeлитe нa тexния бpoй. Toвa чиcлo мoжe дa бъдe изĸpивeнo oт oтĸлoнeниятa пopaди cтoйнocти, ĸoитo ca мнoгo пo-виcoĸи или мнoгo пo-ниcĸи oт ocтaнaлитe. Aĸo вcичĸи cтoйнocти (в cлyчaя зaплaтитe) ce пoдpeдят пo гoлeминa, чиcлoтo, ĸoeтo ce нaмиpa в cpeдaтa, e мeдиaнaтa. Πo тoзи нaчин cтoйнocттa нa мeдиaнaтa нe ce влияe oт ĸpaйнocти, нo пoĸaзвa cpeдaтa, ĸoятo чecтo e и пo-peaлиcтичнaтa cтoйнocт.

*Медианата е междинната стойност на група цифри, подредени по величина. Тя е цифрата, което е тъкмо в средата, тъй че 50% от класираните цифри са над и 50% - под нея.

Пример

С цел да се откри медианата на 9 цифри: 10, 12, 11, 15, 13, 35, 41, 23, 20, първо ги слагаме във прогресивен ред, т.е. 10, 11, 12, 13, 15, 20, 23, 35, 41 - междинният брой е 15: междинното число е 15, като 4 цифри са под 15 и 4 цифри са над 15.

Ако има еднакъв брой цифри: 10, 11, 12, 13, 15, 20, 23, 35 - двете в средата (13 и 15) се събират (13 + 15 = 28) и по-късно общото число се разделя на 2 (28/2 = 14), което значи, че медианата в този случай е 14.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР