Изненадващо предвид политическата ситуация и надвисналите над България нови избори

...
Изненадващо предвид политическата ситуация и надвисналите над България нови избори
Коментари Харесай

На изпроводяк МФ планира вътрешен заем за 200 млн. лв.

Изненадващо поради политическата обстановка и надвисналите над България нови избори финансовият министър Асен Василев утвърди тактика за емисионната политика за 2024 година Миналата седмица, когато към този момент бе ясно, че политическите сили няма да се схванат за общо ръководство, Министерството на финансите разгласява въпросната тактика, както и емисионен календар за месец април. В него е заложено тегленето на нов вътрешен заем в размер на 200 млн. лева на 15 април.

 

Вътрешен пазар

 

Според оповестения календар МФ ще се опита да пласира краткосрочна 3-годишна емисия. Тя е относително ексцентрична по отношение на обичайните 5- и 10-годишни държавни скъпи бумаги, които нормално Министерството пласира на вътрешния пазар.

 

За последно емисия с 3-годишен матуритет България е осъществила през февруари 2016 година Достигнатата междинна годишна рентабилност по нея е 0.36%, а коефициентът на покритие или с други думи – ползата към нея – 1.7.

 

При сполучливото ѝ разпространение това би била първата вътрешна емисия на България от 2022 година насам. Тогава бяха взети няколко сходни заема от служебното държавно управление с финансов министър Росица Велкова. Тогава точно тя изготви и емисионен календар. В изискванията на повишение на лихвите на интернационалните пазари и политическа рецесия заемите бяха скъпи и Министерство на финансите се отхвърли от емисионния си проект.

 

Иначе това бе първият емисионен календар от 2018 година насам, защото ведомството бе спряло практиката си да разгласява сходен график на идните излъчвания.

 

Миналата година поетият нов дълг бе осъществен напълно на интернационалния пазар с два външни заема – един през януари от тогавашния длъжностен финансов министър Росица Велкова в размер на 3 милиарда лева и един през ноември от постоянния финансов министър Асен Василев за 4 милиарда лева Те покриха и недостига, заложен в бюджета на Асен Василев за предходната година.

 

За какво е новият дълг?

 

В Бюджет 2024 оптимално заложеният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, е 11.7 милиарда лева Той може да бъде осъществен както на вътрешния, по този начин и на външния пазар. Голяма част от парите са за покриване на заложения недостиг от 5.7 милиарда лева, а друга част – за осъществяване на финансовата стратегия на държавното управление.

Според плановете дългът ще се задържи под 30% от брутния вътрешен артикул (БВП) и ще остане един от най-ниските като съответствие в границите на Европейския съюз. Разходите за лихви обаче е планувано да набъбнат по отношение на предходната година.

 

Финансовото министерство също по този начин възнамерява да изплати дълг от 380 млн. лева, стихотворец през 2014 година, белязана от банкрута на Корпоративна комерсиална банка. Той е разпределен в няколко излъчвания и теглен както от държавното управление на Пламен Орешарския сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, по този начин и от последвалия кабинет „ Борисов 2 “ на ГЕРБ.

 

Тази година България следва да изплати и интернационален дълг в размер на близо 3 милиарда лева, изтеглен още веднъж през 2014 година

 

Както тактиката за емисионната политика, по този начин и емисионният календар нямат наложителен темперамент и Министерство на финансите може едностранно да трансформира позициите си.

 

В случай че България бъде позволена в еврозоната през лятото на 2024 година, когато се чака решение по тематиката, прогнози сочат, че финансирането ѝ би било по-изгодно, изключително на фона на упованията за превръщане на лихвения цикъл и спад на лихвите в Европа.

 

За жители

 

В тактиката за емисионна политика на Министерство на финансите, одобрена в самия завършек на месец март – три месеца след приемането на бюджета – е заложено издаването на държавни скъпи бумаги както за институционалните играчи, които нормално купуват дълга като банки, застрахователни и пенсионни сдружения. Заложено е обаче и издаването на „ дългови финансови принадлежности с закрепен лихвен %, предопределени и за непрофесионални вложители “, т.е. жители.

 

Многократно през последната година разнообразни специалисти предлагаха това като още една опция за инвестиция за българските жители, които другояче всеобщо натрупат спестявания в банките или купуват парцел като инвестиция.

 

ekonomic.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР