Изненадващата съботна атака срещу Израел от палестинската групировка Хамас може

...
Изненадващата съботна атака срещу Израел от палестинската групировка Хамас може
Коментари Харесай

Атаката на Хамас е най-големият провал на израелското разузнаване от 50 год. насам

Изненадващата съботна офанзива против Израел от палестинската формация Хамас може да бъде един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната Йом Кипур през 1973 година Това заяви Bloomberg. Атаката включваше десетки интервенции за навлизане на сушата и в морето, както и ракетни удари - комплицирана офанзива, включваща обмисляне и съгласуваност, които разследващите служби биха забелязали.
 
Въпреки че израелски публични лица настояват от месеци, че палестински екстремисти се готвят да нападат, времето и мащабът на офанзивата наподобява са хванали премиера Бенямин Нетаняху неопитен. Израел и неговият съдружник Съединени американски щати, които са отделили 3,3 милиарда $ на Израел за разноски за защита през 2022 година, ще проучат кой е най-отговорният и по какъв начин се е случило това.
 
" Шокира ме, че те съумяха да създадат това и Израел или Съединените щати не обърнаха внимание на това ", сподели Мартин Индик, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Израел и член на Съвета за външни връзки. " Липсата на подготовка, неналичието на войски по границата, неналичието на ограда по границата, за която заплатиха милиони шекели ".
 
Изданието отбелязва, че офанзивата е осъществена 50 години откакто Израел не е съумял да предотврати изненадващо нахлуване от Египет и Сирия по време на еврейския празник Йом Кипур (Страшния съд). Тогава неуспехът на разузнаването докара до основаването на комисия, която да разбере какво се е объркало, и стана обект на голям брой изследвания.
 
Израелски чиновници споделиха, че е прекомерно рано да се каже какво се е объркало и отхвърлиха всяко съпоставяне с 1973 година " Истинският проблем е, че израелците не имаха вяра, че Хамас ще рискува да пробие границата ", сподели Аарон Дейвид Милър, старши помощник във фондацията " Карнеги ". " Липсата на задоволително израелски сили в района беше сериозна неточност ", добави той.
 
Според представител на Конгреса на Съединени американски щати, който приказва при изискване за анонимност, Конгресът би трябвало да зададе сложни въпроси, като се има поради, че израелските и американските разследващи организации трябваше да открият офанзива от подобен мащаб.
 
Провалът става още по-впечатляващ от обстоятелството, че израелските служби за сигурност отделят обилни запаси за наблюдаване на палестинското общество, в това число Хамас, посредством лица, подаващи сигнали, както и технологии за наблюдаване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР