Изненадваща проверка направиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП)

...
Изненадваща проверка направиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП)
Коментари Харесай

Три институции с акция в хипермаркет: Кренвирши и моцарела с изтекъл срок на годност

Изненадваща инспекция направиха от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в хипермаркет в квартал " Факултета " в София и още в самото начало откриха нарушавания.

Около 20 опаковки кренвирши по 200 грама с изминал период на валидност от 6 март са открили проверяващите. Намерени са и 5-6 опаковки моцарела с неотдавна изминал период на валидност - преди към ден-два. Това сподели заместник-изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Галя Викьова пред публицисти след началото на инспекцията. По думите й не са открити артикули, които са с вложени немлечни мазнини.

" Проверката ще продължи от насипна витрина, където попада бяло саламурено сирене ", добави Викьова. Тя смята, че в тази ситуация няма подозрение в произхода, защото етикетът върху кофата, от която е изваден продуктът, е за бяло саламурено сирене. Въпреки всичко БАБХ ще вземе проба, с цел да се откри дали има съществуване на немлечни мазнини. Проверката продължава и във връзка с етикетиране, периоди за предпазване. Тя уточни, че санкцията за изминал период на валидност е сред 2000 и 4000 лв. .

Председателят на КЗП Стоил Алипиев съобщи, че Комисията ревизира това, което е оповестено като промоция в брошурите и дали се получава по-висока цена, когато се заплаща на касата. " Ако се окаже, че има имитиращи артикули, които се продават като сирене или кашкавал, това дава всички предпоставки Комисията да разсъждава в посока на нелоялна комерсиална процедура и то за артикули, за които данните на Министерството на земеделието демонстрираха, че има близо 100 % разлика сред цена на производител и цена на търговец ", добави Алипиев.

Стоил Алипиев заключи, че до момента са направени над 570 инспекции, като към 520-530 са откритите нарушавания. От тях 218 са случаите, които ще бъдат прегледани като нелоялни търговски практики. Според него това е един от главните проблеми на пазара и действително е причина за изкуствено завишаване на цените. Близо 300 са по-леките административни нарушавания.

Председателят на КЗП разяснява, че броят на нарушаванията си върви " ръка за ръка " с броя на инспекциите. Имало е дни даже, когато установените нарушавания са били повече, в сравнение с броят на инспекциите. Алипиев посочи, че при констатиране на нелоялна комерсиална процедура оптималният размер на глобата е до 50 000 лв.. Той смята, че това е извънредно незадоволително, само че подобен е законът сега. Според него, когато има образуван парламент, е добре да се намерения за увеличение на размера на санкциите, тъй като те са непропорционални на осъществяваното нарушаване. Освен това санкцията има друго значение за огромния и за дребния търговец . За огромния търговец няма да възпроизведе чак подобен санкционен резултат, какъвто има за дребния търговец, при който може дори да е причина и за прекратяване на неговата комерсиална активност. Затова е добре да се намерения тези санкции да бъдат съизмерими с нарушаванията, които се правят от търговците, разяснява той.

Алипиев смята, че е добре да се намерения върху това глобата да бъде % от оборота . Подобна е практиката в по-голямата част от страните членки на Европейски Съюз, посочи ръководителят на КЗП.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР