Изминалата седмица бе една от най-веселите и забавните в Тайланд.

...
Изминалата седмица бе една от най-веселите и забавните в Тайланд.
Коментари Харесай

Велин Пасков

Изминалата седмица бе една от най-веселите и занимателните в Тайланд. Всички в кралството означиха новата година, която тук назовават Сонгкран. Навсякъде по света прекосяването към новото преброяване е обвързвано с тържества, усмивки, заря и какви ли не други общоприети и ексцентрични форми на развлечение. За разлика от китайската нова година, която мени датата си всяка година, тази е закрепена в дните 13-15 април със специфичен държавен указ. Тази година точната дата на която стартираха тържествата за годината на Прасето беше 14 април, тъкмо в 15:14:24 часа. Според каноните всичко завърши на 16 април в 19:12:00 часа, само че купонът по улиците въобще не регистрира това и продължи до много-по-късно. И преди да се впуснем в света на Сонгкран държа да уточня, че всички фотоси и видео в тази публикация са мъгливи, на какпки и пръски. Всички телефони и фотоапарати бяха прибрани на изсъхнало под найлоните, с цел да ги предпазим от тоновете вода, който се изливаха в продължение на часове. 



За дребни и огромни Сонгкран е един от най-красивите и щастливи празници.

 



За последно бях в Тайланд преди няколко години, като пътуването ни беше по този начин програмирано, че краят и кулминационната точка му съвпадаха с този див и щур ваучър. Хората, които не са виждали фотоси или видео на най-веселата част от празника – водния фестивал, несъмнено се броят на пръсти. Но преди да започва този несдържан и радостен карнавал, локалните хора посещават манастирите. Отдават респект на монасите, подаряват ги с храна сходно на утринните дарения, измиват се статуите на Буда, тъй като водата се явява главния знак на пречистването. И по-късно стартира невъобразимото празненство!



Сонгкран стартира – водните револвери са заредени и лицата – усмихнати!

В Банкок се затварят някой от главните улици. Там се събират десетки хиляди хора, които употребявайки всички вероятни средства за напръскване с вода поливат, заливат, обливат всеки който се изпречи на пътя им. Разбира се и вие, като се включите в този проведен безпорядък отвръщате със същото – доста вода и доста усмивки. Много е значимо да подберете подобаващото място, където да отприщите водните си пристрастености. Лично ние отидохме на Као Санг Роад / Khao Sang Road. Но защото в този ден трафикът в Бангкок е толкоз усложнен, най-добре е да намерите място за развлечение покрай хотела ви.



Работата на полевите телевизионни оператори напълно не е лека.



Понякога директните излъчвания за малкия екран в действителност могат да бъдат тежки.

Местата, където е най-забавно, разбирайте най-мокро, са главно пет. Както към този момент писах на първо време това е Као Санг Роад / Khao Sang Road. До там може да стигнете с най-използвания превоз в тайландската столица – BTS Sky Train и да слезете на спирка Taksin. Наблизо взимате ферибота до Phra Arthit Pier и след това стигате пешком. Останалите водни колизеуми са Silom Road, против мол Central World, Siam Aquare и RCA (Royal City Avenue). 



Във водната борба оцеляват … всички! Най-вече тези с възприятие за комизъм:)



За благополучие Сонгкран се организира в един от най-горещите месеци и не съществува никаква заплаха да настинете. Мислете за удоволствието и заниманието. Съществуват всевъзможни ранглисти за събития, които безусловно би трябвало да посетите и в случай че се вгледате деликатно ще видите, че във всяка една от тях е включена и тайландската нова година. 



Намазването на лицето с мокра креда е част от празника. Отмива се бързо!



Ние преднамерено бяхме избрали датите на нашето пътешестване по този начин, че да се включим интензивно в купона. Бяхме готови от нашите домакини и знаехме доста добре какво и по какъв начин да облечем, какво да носим и какво – не. Естествено имаше и дребни изненади, само че да стартирам по ред на номерата:

1.    Дрехите ви наложително да са от изкуствена материя – не задържат вода и съхнат по-бързо.

2.    Носете риза, а не тениска. След като ви намокрят от глава до пети – ризата се разтяга доста по-трудно. 

3.    Сложете здрави къси панталони или къси панталони, които да са здрави стегнати към кръста. Желателно е да са от синтетична материя, с цел да не попиват и да не ги изгубите по пътя.

4.    Бельото също би трябвало да е от изкуствена материя. Трябва да е плътно и по опция спортно, с цел да не пречи на придвижванията ви.

5.    Какво да сложим на краката? Отново изкуствени материи. Може джапанки, само че с цел да не останете без тях, сложете са плажни гуменки – основани за вода и твърда настилка.

 
6.    Купете си водно оръжие. Пистолет или такова с което може да убиете Извънземното. Трябва да знаете, че постоянно има по-голям револвер от вашия.

7.    Дребни монети по 5 и 10 бата. Водата в пълнителя свършва все в миналото, а борбата продължава и би трябвало да презаредите от продавачи на вода за пълнене.

8.    Оставете по опция всички скъпоценности в хотела. Носете единствено най-необходимото в непромокаема торба на врата, кръста или гърба.

9.    Имайте лична аварийна бутилка вода в себе си. Местните се благославят с бяла креда по лицето, която може да нервира очите. Леката промивка избавя ситуацията.

10.    Фотоапарат, телефон или камера. Поставете ги в непромокаеми калъфи. Ако сте го купили от пазара, тествайте го авансово, с цел да няма изненади.

11.    Последно – водата не постоянно дава отговор на локалната температура. Има едни хитреци, които употребяват ледена вода. Да си призная – много е гадничко. 



Видео от празнуването на Сонгкран в Бангкок може да видите ТУК!

 



Легендата за празника датира от дълбока античност. Доста е кървава и ще ви я спестя, тъй като не си падам по отрязаните глави. Единствено ще кажа, че тържествата означават кончината на господ Кабиллапром. След тъжния му край, всяка една от седемте му дъщери, дружно с ангелите вършат върволица, с цел да напомнят на всички великия им татко. И единствено за информация ще допълня, че това е лесната научна част от Сонгкран. Всъщност датата му се дефинира по много комплицирана математическа формула, само че ще ви спестя и това, тъй като пожертвам да изгубя за безконечни времена аудиторията, която е „ на Вие ” с математиката. 



Безпощадният купонджия се цени най-вече по време на Сонгкран!



Следващата седмица оставаме в Тайланд, само че към този момент политаме към северните райони на страната. Мнозина ще възкликнат “Чианг Май ”! Топло, само че не напълно. Провинция Мае Хон Сонг се намира на границата с Мианмар и общото ѝ население колкото да доближава 300 000 души. Ще изпитаме удоволствието да летим на 1000 метра височина над златните и бели храмове на страната на усмивките. В самолетчето ще бъдем единствено аз, вие и всичко на всичко още 6-7души. Но преди да се чекираме, прелестните стюардеси ще ни дадат усмивка и пакет с храна за апетитен, и лек полет.



Снимки: Велин Пасков и Мария Паскова 
Всички фотоси и видеоматериали са благосъстоятелност и авторско владеене на Велин и Мария Паскови

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> `` <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР