Изминалата година беше белязана от новоткритите газови находища и проучвания

...
Изминалата година беше белязана от новоткритите газови находища и проучвания
Коментари Харесай

Турция изкарва първия газ от Черно море до пролет КАРТА

Изминалата година беше белязана от новоткритите газови залежи и изследвания на Турция в Средиземно море и Черно море с нейните четири съвременни сондажни кораба – Абдулхамид Хан, Фатих, Кануни и Явуз.

 

Общият размер газ, който Турция последователно откри, в този момент възлиза на 710 милиарда кубически метра (bcm), находка, която се прави оценка на пазарна стойност от $1 трилион $.

 

Увеличението пристигна, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган на 26 декември разгласи, че запасите в черноморското находище Сакария са се нараснали до 652 милиарда куб. м по отношение на предходните 540 милиарда куб. м. След като още 58 милиарда кубични метра газ бяха открити в крайбрежно находище.

 АА

Турция разгласи първото си изобретение на газ преди към две години в черноморския бунар Туна-1, който тогава беше оценен на 405 bcm и беше най-голямото изобретение в света през 2020 година После последва ново изобретение в Черно море през 2021 година в кладенеца Амасра-1, който съдържа към 135 милиарда кубични метра газ. Накрая през 2022 година откри спомагателни 58 милиарда кубически метра в полето Чайкума-1.

 

Турция възнамерява да направи първата доставка на газ от тези залежи, към националната мрежа до края на първото тримесечие на 2023 година

 

През юни страната започва и към този момент съвсем приключи процеса на полагане на тръбопровода на морското дъно с дълбочина 170 км., който ще придвижва черноморския газ в мрежата на брега.

 

Изграждането на оборудването за преправка на газ на сушата, което се построява в пристанището Филиос в северната провинция Зонгулдак, също е съвсем приключено.

 

Очаква се към 10 милиона кубични метра (mcm) газ дневно да бъдат трансферирани в началната фаза, до момента в който инфраструктурата е основана, с цел да разреши тази цифра да доближи връх от 40 милиона кубични метра през 2026 година

 

Подкрепената от държавното управление, плануваната инвестиция, която държавната енергийна компания Тйркиш Петролеум (TPAO) прави в находището Сакария, е избрана на към 145,2 милиарда турски лири (13,35 млд. лева.) и се чака да бъдат наети спомагателни 1018 души за плана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР