Изминаха 50 г. от паметния гол на Гунди на Уембли

...
Изминаха 50 г. от паметния гол на Гунди на Уембли
Коментари Харесай

50 години от паметния гол на Гунди на „Уембли”

Изминаха 50 година от паметния гол на Гунди на „ Уембли ” Измина половин век от паметния гол на Георги Аспарухов на митичния " Уембли ". На 11 декември 1968 година България срещна международния първенец Англия в контрола в английската столица. Попадението остана в историята като последното на британски терен, както и с възхищението, което разсъни измежду съвременниците си.
 
На 11 декември 1968 година българският народен тим по футбол гостува на настоящия международен първенец Англия в другарска среща. Двубоят в английската столица приключва с влиятелното за българите тъждество 1:1, а попадението за “лъвовете ” след 32 минути игра бележи централният нападател на родната селекция Георги Аспарухов. Голът на Гунди остава единствен в историята при посещение на Англия на представителния ни отбор. Нападателят овладява топката в центъра на терена, преодолява половината терен до вратата на англичаните и с акуратен изстрел с левия крайник бележи за България.
 
Независимо от равенството, след дуела всички англичани, в това число и именитият Боби Чарлтън, сипят суперлативи за българския нападател с номер 9. За него това не е горделивост, а наслаждение, споделя той пред единствената тогава родна телевизия: " Интересно е да ви кажа, че през времето до момента в който играя футбол не съм бил постоянно с номер 9. Отначало започнах с номер 3 в детския тим, по-късно с номер 6, с номер 8 като конструктор и най-после с номер 9. Като всички дребни момчета и аз обичах футболната игра и я играех на драго сърце ".  
 
50 години по-късно родният народен отбор попадна в група с Англия в квалификациите за Евро 2020. Предстои ни среща на същия стадион на 7 септември следващата година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР