Изминаха 4 години от началото на реформиране на Националната система

...
Изминаха 4 години от началото на реформиране на Националната система
Коментари Харесай

Серия от предложения за реформи и укрепване на спорта даде в нарочна декларация парламентарната левица

 " Изминаха 4 години от началото на реформиране на Националната система за физическо образование и спорт, само че за жалост вместо напредък, през днешния ден сме принудени да признаем, че системата е в извънредно дълбока ресурсна, функционална и представителна рецесия. България е единствената страна в Европа, която направи политически, а не професионални промени в спортната си система, които от водач я трансфораха в новобранец на интернационалното и олимпийско спортно равнище. Очевидна е нуждата от незабавни и решителни промени, в случай че страната и обществото ни желаят да възстановим и развием спортния националния състезателен авторитет. " Това съобщи от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Иван Ченчев по повод развиването на спорта в България.

По думите му България към този момент не разполага с единна и оптимално функционираща Национална система за физическо образование и спорт: " Формално съществуват детайли от ученическия и детско-юношеския спорт, спортът в свободното време. Унищожена е системата за асортимент и селекция на спортни гении. Обхватът и успеваемостта на университетския спорт не подлежат на съпоставяне с този в европейските и околните до нас балкански страни. Физическото образование и спортът не се развиват оптимално измежду другите обществени групи от популацията на страната. Незадоволително е равнището при подрастващите генерации, в рецесия е спортният спорт, стеснен е професионално-приложният спорт. Твърде надалеч от европейските стандарти е спортът в свободното време на жителите, чиято съществена цел са здравето, жизнеността и предварителна защита на болесттите. Високото спортно майсторство и олимпийската изява на българските спортисти редовно се утежняват ", очерта тревожното положение на българския спорт Ченчев. Социалистът даде образец с 24-те летни Олимпийски игри в Сеул – 1988 год., където сме на 7 място по брой на златни медали, а в Рио де Жанейро през 2016 год. сме се класирали на 65-66 място. 

" В епохата на глобализация и научно-технически напредък ние се върнахме в спортния бранш в годините на " елементарното възпроизводство ", особено за страни без спортна история и обичаи. Допуснато беше извънредно мощно компрометиране активността на спортните организации и изключително на успеваемостта на спортните учебни заведения, като профилирани образователни заведения. Физическото образование и спортът в просветителната ни система са мощно подценени. На тях не се гледа като на значима част от просветителната и професионалната подготовка от началната, междинната просветителна степен и изключително в системата на университетското обучение. Отделни положителни практики на учебни заведения и университети не трансформират общото сериозно положение на системата. Организацията и успеваемостта на практическите занимания с двигателна интензивност и спорт са на криво-ляво ниво. Елитен академични спорт у нас към този момент не съществува.  Научно-приложната активност в спорта на национално и изключително на общинско равнище е занемарена. На процедура страната ни не разполага с благоприятни условия да ползва актуалните научни и софтуерни постижения в спортната методика ", разяснява още Ченчев.

" Премина се към мощно централизирано държавно контролиране на спорта, процедура от дълго време отречена в преобладаващата част от развитите в спортно отношение европейски страни и в хартите за спорта на МОК, Юнеско и Съвета на Европа. В доста общини спортният бранш е под прага на своето организационно и функционално оцеляване. На процедура са ощетени обществените ползи на страната и на спортните организации, регистрирани в социална изгода. Професионалните действия, ориентирани към рационализиране на организацията, ръководството и методиката на спортната подготовка на всички равнища, се трансформират в бизнес връзки и отстояване на частни стопански ползи. Приеманите през годините Национални тактики и стратегии за развиване на спорта не се осъществиха, не се проучиха и не се одобриха навременни коригиращи дейности. По степен на присъединяване на жителите в спортни занимания България е на предпоследно място от европейските страни, по данни на Евростат. Огромната част от нацията ни няма привички за систематична двигателна интензивност. Масовият спорт у нас не се е трансформирал в мощен фактор за предварителна защита на болесттите, подсилване на здравето и обществена интеграция на хората в неравностойно състояние, както и на представителите на обособените етноси. Допусна се мощно изразено деструктуриране на някогашни ефикасни спортни центрове в независими спортни клубове на правилото треньор – клуб. Към сегашния миг в страната са регистрирани близо пет хиляди спортни клуба, работещи главно в областта на платените спортни услуги и дребна част в професионалните клубове в спортните игри. Това провокира структурни проблеми във възрастов аспект на цели спортове, а оттова до извънредно стеснен брой на ефикасни спортни организации и подготовка на надарени спортисти за националните и олимпийски тимове на страната.  Всичко това – след 10-годишно ръководство на ГЕРБ ", означи депутатът.

Той посочи и част от предложенията на Българска социалистическа партия по бранш " Спорт ":

–     Създаване на механизми за необятен достъп до спортни уреди и места за упражняване на спорт във всяко едно обитаемо място; въвеждане на единни стандарти за спортна инфраструктура на национално и локално равнище.

–     Създаване на  национална мониторингова система за премерване и оценка на двигателната валидност и здравния статус на българското население.

–     Създаване на координационна конструкция за съдействие сред Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, общините и учебните и академични структури.

–     Разработвана и внедряване на Национална стратегия за научно обезпечаване в спорта и възобновяване на центровете за олимпийска подготовка на елитните спортисти.

–     Създаване на районни препоръки за спорт, които да работят взаимно с общини, спортни организации, учебни заведения, университети и други държавни структури.

" Какви са изводите? Спортът е следващият нереформиран бранш по време само че третото ви ръководство. Дори плануваните от ръководещите цели и ограничения не са изпълнени. Справка - предизборната стратегия на ГЕРБ през 2017 година А както знаем в спорта е по този начин – няма ли резултати следват промени в треньорски щабове, администрации и управления. Предлаганата от нас промяна на управническия модел касае и спорта. Девизът на националната спортна академия гласи, че " Няма метод да няма метод “. Явно не осъзнахте общественото значение на спорта, само че тук  има и друго измерение. Ще си разреша да преразказвам думите на именит мениджър  - Бил Шенкли: " Спортът не е въпрос на живот и гибел, той е нещо доста повече “. Сигурен съм, че тъкмо след два месеца ще имате всичкото време на света да мислите върху тези думи. А до тогава спортувайте, с цел да посрещнете стабилно измененията, които предстоят ", заключи Ченчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР