Изменението на , причинено от глобалното затопляне, може да доведе

...
Изменението на , причинено от глобалното затопляне, може да доведе
Коментари Харесай

Шотландското уиски е заплашено от изчезване

Изменението на , породено от световното стопляне, може да докара до понижаване или даже прекъсване на производството на уиски в редица дестилерии в Шотландия през идващите 60 години, предизвестява The Independent.

Проучване на Юнивърсити Колидж Лондон откри, че задаващата се топлота и суша, породени от изменението на климата, могат да повлияят на водата, ечемика и дрождите, нужни за изработката на скоч, добавя организация Фокус.
 Изменението на климата може да е засегнало 85% от човечеството Изменението на климата може да е засегнало 85% от човечеството
Според разбор на десетки хиляди научни проучвания последствията от изменението на климата към този момент може да са засегнали 85% от популацията...

Предполага се, че до 2080-те години в Шотландия интензивните и продължителни засушавания ще доведат до понижено и прекратено водоснабдяване в някои региони. Дестилериите за употребяват към 61 милиарда литра вода годишно, а за производството на един литър уиски са нужни 46,9 литра вода. Това значи, че сушата ще принуди някои заводи да „ понижат или спрат производството “.

Докладът се основава на данни от сушата през лятото на 2018 година, когато половината дестилерии на Айли, както и няколко дестилерии в Пъртшир, бяха принудени да спрат производството. През същата година компанията за произвеждане на уиски Glenfarclas оповестява, че заради жегата е спряла производството за цялостен месец.

Изследователите откриха също, че горещата вълна от 2018 година е довела до 7,9% спад в производството на пивоварен ечемик в Обединеното кралство, което води до доста нарастване на цената на реколтата. Подобно нарастване на цените, отбелязва вестникът, може да усили разноските на шотландската уиски промишленост с към 27 милиона лири, защото производството изисква към 800 хиляди тона пивоварен ечемик годишно.

Освен това Университетския лицей в Лондон предсказва смяна във усета на уискито до 2080 година, защото стадиите на неговото произвеждане са проектирани да регистрират умерения морски климат на Шотландия. Очаква се повишението на температурата на въздуха и водата да докара до неефективно изстудяване на напитката в обичайните дестилерии, което ще сътвори проблеми за поддържане на нейната консистенция и качество.
 Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа
Лятото на 2021 година е най-топлото в историята на Европа, въпреки и регистрираните температури да са напълно малко по-високи от рекордните ст...

Както напомня The Independent, през януари Асоциацията на шотландското уиски показа тактика за стабилно развиване, която ангажира бранша да реализира нулеви излъчвания до 2040 година и да понижи въздействието от производството на скоч върху околната среда. Така асоциацията чака да реализира нулеви излъчвания при производството на шотландско уиски пет години преди шотландското държавно управление, което възнамерява да реализира въглеродна индиферентност до 2045 година Освен това се чака всички опаковки на нови артикули да бъдат наново употребявани и рециклируеми до 2025 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР