Измама в особено големи размери с нагли ментета на Владимир

...
Измама в особено големи размери с нагли ментета на Владимир
Коментари Харесай

Аукционна къща предлага ментета на Владимир Димитров - Майстора за половин милион


Измама в изключително огромни размери с нагли ментета на Владимир Димитров-Майстора е подготвила предколедно аукционна къща „ Ракурси ". 7 живописни копия на най-големия български художник лъснаха в уеб страницата на къщата. Независимо от доброжелателните предизвестия на изкуствоведи и хора от арт гилдията да бъдат свалени лотовете от търга, по всичко си проличава, че това няма да се случи и скандалните ментета ще бъдат показани за оригинали пред участниците в наддаването (търгът се организира на 5 декември в сряда, вечерта след отпечатването на този брой на „ Галерия " - б. р.). Всички известни играчи на арт пазара, с които разговаряхме, обясниха, че не желаят да влизат в пряк спор със притежателя на аукционна къща „ Ракурси ", с цел да не бъдат обвинени, че го вършат, тъй като им е съперник. В същото време те обаче обявиха, че ще посъветват своите клиенти да не купуват платната, предлагани от „ Ракурси ".

„ В деликатна обстановка сме сложени. Аз няма да кажа нищо непосредствено, само че си резервирам правото да съветвам тези, които се допитат до мен, за достоверността на въпросните картини ", съобщи Лаврен Петров, притежател на изложба „ Лоранъ ".

„ Тези произведения са ми ясни ", през смях сподели Игор Марковски, съсобственик на аукционната къща „ Аполон и Меркурий ".

Неговият сътрудник от „ Виктория " Павел Тодоров пък е на мнение, че всеки самичък дава отговор за себе си. Ставало дума за възрастни хора, които трябвало да си носят негативите или позитивите от дейностите.

Известната изкуствоведка Ружа Маринска се направи на разсеяна, когато я попитахме какво мисли за въпросните „ платна ": „ Не съм ги виждала! ". В същото време обаче непосредствен до нея колекционер я издаде, че към този момент е посъветвала приятелите си да не се връзват и да не купуват картините на Майстора, предлагани от „ Ракурси ".

Очевидно е, че уредниците на аукциона се усещат недосегаеми, тъй като разполагат с удостоверения за идентификация на картините, които по закон са наложителни при обществени продажби на творби на изкуството. Трябва изрично да се знае, че въпросните документи не извършват функционалностите на документ за достоверност и нормално се вършат от недотам готови лица, които са получили зелена светлина от Министерството на културата.

Това прочее е ведомствено-законодателен проблем, който сега се взема решение и въпросните идентификации в най-близко време ще отпаднат в този си тип. В нашия случай атрибутирането на тези платна на Майстора е направено от Историческия музей. Със сигурност в тази институция няма добре готови специалисти по творчеството на Владимир Димитров. В арт средите се майтапят, че даже чистачките в Националната и в Софийската градска галерии са по-добри специалисти от тези, чиито подписи нормално стоят под документа за идентификацията на сходни творби.

Най-елементарната експертиза ще потвърди по неоспорим метод, че платната от търга на „ Ракурси " не са дело на Владимир Димитров-Майстора, единомислещи са всички експерти, до които „ Галерия " се допита.
Потърсихме първо Анелия Николаева и Катя Тинева, които преди 6 години подредиха над 200 платна на живописеца в изложбата „ Майстора, цветето и вселената ", с която блестящо бе маркирана 130-годишнината от рождението на великия ни художник. Мнението на двете авторитетни изкуствоведки не се припокрива с написаното в идентификационните документи на предлаганите от „ Ракурси " картини.

„ Въпросните живописни платна не са оригинали на Владимир Димитров Майстора. Това е моето мнение, в съгласие с колежката Анелия Николаева, която извънредно доста оценявам като експерт - съобщи Катя Тинева. - Проблемът обаче не е толкоз на аукционната къща, колкото в закона, който дава малки врати да се случват сходни неща. Свидетели сме били преди време по какъв начин бяха правени опити да се атрибутират като оригинали имитации на Ярослав Вешин, както и на доста други художници. Някои от тях са идвали от чужбина. Целта на търговците е един път картините да влязат публично в оборот със съдействието на някои недотам добросъвестни сътрудници. Ако въпросните картини бъдат и монографирани по някакъв метод, търговците към този момент могат да вършат каквото си пожелаят. "
По информация на „ Галерия " преди време менте на Вешин се е появило в чешка частна изложба, само че след това се схваща, че то е закарано там от България и „ изплатено " назад от българи. В дъното на всичко е човек, обвързван със същата аукционна къща, която в този момент предлага ментетата на Майстора.

И шефът на Кюстендилската изложба Валентин Господинов е безапелационен, че от всички лотове на „ Ракурси " с картини, атрибутирани като творби на Майстора, единствено рисунката е оригинал.

Останалите седем платна не могат да се отнесат към творчеството на художника, а единствено наподобяват негови произведения

Междувременно в залите и депата на ръководената от Господинов изложба, носеща името на Владимир Димитров-Майстора, има 1357 живописни платна, акварели, тушови и моливни рисунки на обичания на генерации българи художник.

Известната изкуствоведка от Националната изложба Доротея Соколова също е безапелационна, че върху платната, предлагани от „ Ракурси ", не се е движила четката на Майстора. „ Това са най-вероятно късни копия, рисувани след гибелта на художника (Владимир Димитров умира на 24.09.1960 година - б.р.) през 70-те и 80-те години. Подобни копия се правеха преди време и служеха за декорация на институции. Оригиналите на някои от тези неща, които виждаме в каталога, се намират в музеите. За мен е, меко казано, необичайно това недовиждане от страна на уредниците на търга ", разяснява Доротея Соколова.Това „ недовиждане " обаче става допустимо поради безхаберието на Министерството на културата. Въпреки многочислените сигнали за идната машинация, изпратени до ведомството, от министерството не си помръднаха и пръста да осуетят наглото посягане върху творчеството на Владимир Димитров.

На журналистически въпрос преди две седмици в коридорите на Народното събрание какви ограничения ще вземе, с цел да не се популяризират ментетата на Майстора на формален търг, министърът на културата Боил Банов погледна ненадейно журналиста на „ Галерия " и сподели: „ Не знам нищо, ще взема ограничения! ". От тогава до в този момент министърът не си помръдна пръста по абсурда.

Зад аукционна къща „ Ракурси " наднича физиономията на дългогодишния реставратор Емил Чушев. „ Галерия " и различен път е писала, че феърплеят в търговията с творби на българското изкуство на тръжната къща е прекомерно подозрителен. Някои хора от арт средите даже споделят, че в полите на Витоша, където е ателието на Чушев, се намирала една от фабриките за ментета у нас.

Не можем да се ангажираме с сходна констатация, само че ще допълним информацията с изказванията на сътрудниците му, че Чушев бил умел копист и имал податливост да прекрачва границите на коректността. Обществена загадка е, че през последните години са се родили доста нови „ творби " на Ярослав Вешин, Ян Вацлав Мърквичка, Димитър Казаков-Нерон и Атанас Яранов, с които се е нараснало и „ творчеството " на упоменатите художници. За сметка на нищо неподозиращите купувачи.

За да си позволиш такава смелост, значи имаш височайши настойници, разясняват в арт средите. Бивши състуденти на Чушев напомнят, че още преди демократичните промени той е реставрирал картини и други предмети на изкуството на задграничния дипломатически корпус у нас. От архивите ни блъска информацията, че Чушев е лежал в пандиза още преди демократичните промени за противозаконен трафик с културно-исторически полезности от България в чужбина.

Днес надареният копист и реставратор има лична изложба „ Ракурси " и едноименна тръжна къща, съучастник е с шефа на „ Джи Пи Груп " Владимир Житенски в друга изложба - „ Нюанси ", и постоянно обича да дава мнение като последна инстанция за това кои творби са достоверни и кои не са.

Затова е, меко казано, необичайно, че си разрешава да продава копия на Майстора за негови оригинали. Впрочем лъжливите платна на Майстора са били разнасяни и на други търговци, само че всички са отказали да ги продават. Един от тях довери за „ Галерия ", че са му били предлагани на доста по-висока, съвсем двойна цена. Собственици на картините са родственици на прочут колекционер, умрял не толкоз от дълго време.

Ако въпреки всичко се намерят наивници да ги купят, ще би трябвало да се бръкнат много надълбоко в джоба - цените на картините варират от 69 хиляди до 88 хиляди лв.. Общата начална сума е 520 хиляди лв.. Едно копие на Майстора, каквито в действителност са тези в „ Ракурси ", варира от 500 до 3000 лв. според от художествените си качества. Някои от предлаганите в „ Ракурси " картини са недотам майсторски прерисувани разновидности на известни произведения на художника, които са благосъстоятелност на Националната и Кюстендилската галерии.

Източник вестник Галерия и е-vestnik
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР