Излязоха данните за индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ

...
Излязоха данните за индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ падна до 4% – положителната тенденция продължава

Излязоха данните за показателя на потребителските цени (CPI) в Съединени американски щати за месец май.

По данни на Бюрото за трудова статистика (BLS) инфлацията в Съединени американски щати е спаднала до 4%. Освен това това е позитивна наклонност, защото се намалява устойчиво по отношение на априлските 4.9%.

По данни на BLS показателят на всички градски консуматори (CPI-U) набъбна с 0.4% през април на сезонно поправена база. Това се случва след нарастването с 0.1% през март. За месечното нарастване способства най-вече жилищното строителство. След жилищата последваха нарастванията на показателя за горивата и използваните коли и камиони.

Индексът на енергоносителите набъбна с 0.6% през април, защото покачването на показателя на бензина компенсира с повече от половин % спадовете в показателите на другите енергийни съставни елементи. Индексът на питателните артикули остана неизменен от март до април. Индексът на храните, употребявани в дома, понижа с 0.2%, до момента в който показателят на храните, употребявани отвън дома, се увеличи с 0.4%.

Последният отчет за инфлацията съответства с началото на двудневното съвещание на политиците от ФЕД, чиято цел е да обсъдят последващите ограничения за справяне с инфлационната обстановка в страната.

От март 2022 година насам Фед реализира поредност от 10 поредни нараствания на лихвените проценти, вследствие на което референтната рента по федералните фондове беше поправена до целевия диапазон от 5 и 5.25%.

В момента е много нестабилно по какъв начин ФЕД ще реагира на актуалните данни за инфлацията. Дали ФЕД ще увеличи лихвения %, или ще се опита да го ограничи, е нещо, което занапред ще разберем.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР