Изложбата Спасените картини“ може да бъде видяна в Община Мездра

...
Изложбата Спасените картини“ може да бъде видяна в Община Мездра
Коментари Харесай

Мездренският художник Евгени Кучков вдъхна нов живот на реставрирани от него живописни творби на свои колеги

Изложбата „ Спасените картини “ може да бъде забелязана в Община Мездра до 20 януари

Навръх Игнажеден – 20 декември, самобитният локален художник Евгени Кучков подреди в Община Мездра галерия под наслов „ Спасените картини “. Експозицията включва 22 живописни произведения на български художници от неговата персонална сбирка, които са били в неприятно положение и са реставрирани от Кучков.

Авторството и времето на основаването на една част от платната е открито, а за останалите към момента не се знае по кое време и от кой са нарисувани. Преобладават пейзажите – планински и морски, само че не липсват също натюрморти, нереални картини и композиции с вписани женски фигури.

„ Всичко стартира някъде преди към 20-на години, когато обикалях по антиквариати, по битаци – да диря нови неща за моята сбирка от старинни оръжия, показа при откриването на изложбата Евгени Кучков. И попаднах на съвсем унищожени картини. Събирах ги със следната мисъл: един ден, при положително стичане на събитията, да се опитам да ги поправя.

И след моя опит с реставрацията на църковни икони, в един миг започнах да се вглеждам в тези картини. Със боязън. Защо със боязън? Защото едно е да реставрираш икони, друго е да посегнеш върху живопис. Иконата е стандарт, а живописта е многостранно изкуство, при нея има доста, доста неща, които, дори и за мен, са много комплицирани.

Започнах с един морски пейзаж – беше гола картина, цялата в плесен. Почистих я и се откри една превъзходна творба, която просто ми даде криле. След това посегнах върху „ най-тежката “ от тези картини – аспект от алпийски манастир. Тази картина беше много развалена, безусловно скъсана. Както се майтапя, може би е била нахлупена от ревностна жена върху главата на погрешен съпруг… С нея си играх повече от месец, както начело, по този начин и откъм гърба, и се получи една прелестна творба. Обърнах й изключително внимание, тъй като ми е набор – рисувана е през 1958 година

Така започнах да ги реституирам, една по една, и се получи това нещо, което е пред вас. За мен е огромна чест, че дадох втори живот на тези картини, които бяха окончателно изгубени. Надявам се един ден те да красят къщите и душите на мои съотечественици! “.

„ Спасението на една картина е едно второ раждане, сподели от своя страна журналистът и публицист Георги Апостолов. Нещо, което другояче в природата не се случва – то се случва само в изкуството. И тази опция е това майсторство, тези уроци, които Евгени е получил като реставратор при започване на своето креативно развиване. Защото, с цел да се реставрира една картина се изисква доста знание, тъй че тя да получи нов живот. Това не е въпрос единствено на техника, а на гений, който той има.

И тъй като през днешния ден е подобен ден, мисля, че навръх Игнажден една такава галерия може да бъде ярък посетител в нашите души. Да възгреем това, което Евгени е съумял да направи, това, което тези художници преди много време са създали и опцията да го възприемем през днешния ден. И дано не забравяме, че отношението към изкуството е освен въпрос на разбиране на нещата – отношението към изкуството е това избавление на картините, което е в душите ни! “.

„ Искам да подчертая разнообразието от художествени почерци и жанрове, което е търсено и реализирано при построяването на сбирката, акцентира кураторът на изложбата Светла Дамяновска. Надявам се за в бъдеще да забележим и другата част от тази колекция! “.

С думи на признателност към Евгени Кучков се обърна също кметът на Мездра Иван Аспарухов, който го поздрави с изложбата и му пожела да продължава да твори.

Изложбата „ Спасените картини “ може да бъде прегледана всеки работен ден до 20 януари във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР