Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на живописеца Иван

...
Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на живописеца Иван
Коментари Харесай

Откриват изложбата “Иван Киров и Атанас Парушев – Шока дъх и мисъл, посветена на 90-годишен юбилей

Изложбата е отдадена на 90-годишнината от рождението на живописеца Иван Кирков. Включва определени живописни произведения от сбирката на галерията, дело на известния занаятчия на четката и извънреден възпитател, и неговия студент Атанас Парушев – Шока, който ще изложи в рамките на Художествена изложба „ Димитър Добрович “ своите новосъздадени композиции.

Художествената демонстрация цели да означи освен годишнината от рождението на един от най-значимите и разностранни по своя гений модерни български художници, само че и да сложи във фокуса на зрителския интерес връзката преподавател – възпитаник, проследявайки приемствеността сред представителите на две разнообразни генерации в подтекста на изменените културни условия, в които учащият се построява своята креативна еднаквост, отчитайки и неговите личностни характерности, оказали въздействие върху този развой и крайния резултат.

На пръв взор основаните от двамата създатели живописни композиции не споделят доста общи черти, само че поглеждайки „ оттатък “, бихме могли да създадем напълно разнообразни изводи. Сходства сред двамата създатели, ще открием в отношението имкъм креативната активност (солидна подготовка, отдаденост, свободно изложение, откровеност в сътвореното, изява във фигуративното и нереално изкуство през годините, просторност на таланта), желанията (имена в живописта, афинитет към поезията и музиката), метода, по който протича животът им, и др.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР