Изложба по повод предстоящия на 13 срещу 14 януари празник

...
Изложба по повод предстоящия на 13 срещу 14 януари празник
Коментари Харесай

Изложба на пластики от дърво и сурвакарски маски е подредена в Перник

Изложба във връзка идния на 13 против 14 януари празник Сурова и 28-то издание на фестивала "Сурва " е показал дърворезбарят и пластик Кирил Щрапулин от радомирското село Друган, заяви пресцентърът на регионалната администрация.

Експонатите, измежду които пластики от дърво и сурвакарски маски, са подредени в зала "Атриум " с партньорството на регионалната администрация и читалище "Нови хоризонти 2009 ".

Експозицията е по време на подготовка на най-дългоочаквания и саморасъл празник за цялата област - Сурова, е показала регионалният шеф Ирена Соколова. По думите й създателят е уловил магията на вековната традиция и я предава посредством езика на изкуството. Сурова е благосъстояние, което влезе и в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание и ние сме горди, че нещо толкоз скъпо и достоверно битува на нашата земя, е споделила още Соколова.

Кирил Щрапулин е създател на църковни дърворезби и естествени пластики. Занимава се с дърворезби като фен от 1976 година Негово дело е църковният олтар в храм "Св. Възнесение Господне " в родното му село Друган.
Настоящата галерия в изложба "Атриум " ще бъде отворена за посещаване до 30 януари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР