Изложба от пет литографии и фотогравюри но проекти на световноизвестния

...
Изложба от пет литографии и фотогравюри но проекти на световноизвестния
Коментари Харесай

Литографии и фотогравюри на проекти на Кристо в негова памет в Софийската градска галерия

Изложба от пет литографии и фотогравюри само че планове на световноизвестния създател Христо Явашев – Кристо ще бъде открита в петък – 19 юни, в Софийската градска художествена изложба, която по този начин ще отдаде респект към гения на умрелия в края на май, малко преди да навърши 85 години, необикновен гений.

Експозицията ще показа добитите от галерията през 2015 година произведения на Кристо, които да пръв път бяха показани в България в изложбата " Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914 ". За реализацията ѝ преди пет години персонално е съдействал огромния художник, който е дал безплатно творбите за експониране в трите зали на галерията.

Сега към литографиите и фотогравюри са показани и разнородни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Майкъл Кимелман от " Ню Йорк Таймс ", Джери Салц, съветската журналистка Анна Толстова от " Комерсант ", написани незабавно след гибелта на художника.

Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите ще имат опция видят и едно малко известно изявление на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено с български надписи от телевизия " България он еър ".

Специално място в експозицията има и филмовата стратегия от 6 кино лентата, на британски език за едни от най-известните планове на Кристо и Жан-Клод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР